MAINOS

Talous palautumassa raiteilleen - Miten investoida tulevaisuuteen?

MAINOS -

Viimeiset pari vuotta talous on ollut arvaamaton koronan torjunnan aiheuttamien toimien vuoksi. Moni toimiala on suljettu liki kokonaan ja ostoskeskukset ovat tyhjentyneet ihmisistä. Onneksi talous näyttää elpymisen merkkejä, joten nyt on hyvä aika miettiä, miten investoida omaan tulevaisuuteen.  

Sillä ei ole merkitystä, onko käytössäsi 25 € vai 1000 € ylimääräistä rahaa, tärkeintä on ottaa se ensimmäinen askel kohti vakaampaa taloudellista tilannetta. Ensiaskel on tehdä analyysi omista tuloista ja menoista. Onko jotain, mitä voisi karsia tai vähentää, jotta käyttöön jäisi enemmän rahaa säästämiseen ja sijoittamiseen? Onko ylimääräistä aikaa työskennellä muutama extratunti tai joku osaaminen, jota voisi hyödyntää ylimääräisten tulojen toivossa?  

Säästäminen kannattaa

Säästäminen kannattaa aina, eikä sen aloittaakseen välttämättä tarvitse mitään erityistä tavoitetta. Aloittavalle säästäjälle siitä on kuitenkin suuri apu, jos mielessä on selkeä tavoite, jonka vuoksi säästetään. Tavoitteen ei tarvitse olla valtavan suuri. Se voi olla niinkin arkinen asia kuin uusi polkupyörä, parempi sänky, lomamatka tai jokin muu pienehkö tavoite.  

Useimmilla ihmisillä aloittaminen on se vaikein asia. Säästämisen tavoite kannattaa mitoittaa niin, että tavoite on realistista saavuttaa kuukausituloistaan säästämällä suhteellisen lyhyessä ajassa, kuten vuodessa. Muutoin säästäminen saattaa helposti unohtua muutamassa kuukaudessa.  

Kun ensimmäinen säästötavoite vihdoin saavutetaan, on säästämisen jatkaminen uutta kohdetta varten – tai ihan ilman erityistä kohdetta – huomattavasti helpompaa. Jatkossa tavoite voi olla isompi tai pysyvämpi esimerkiksi velaton asunto, osakesäästötili, sijoitusasunto tai jopa eläkesäästäminen.  

Sijoittamalla rahat poikimaan

Jos sijoittaminen kiinnostaa, niin rahastosijoittaminen tarjoaa helpon ja ennen kaikkea turvallisen tavan säästää pitkällä aikavälillä. Ennakkoluulot sijoittamista kohtaan ovat hälventyneet viime vuosina huomattavasti. Sijoittamisesta puhutaan yleisemmin ja asiasta pystyy helposti saamaan tietoa. Sitä ei enää pidetä vain hyvin toimeentulevien oikeutena, koska yhä useammin sijoittajiksi ryhtyvät ihan tavallista palkkatuloa saavat henkilöt.  

Erityisesti rahastosijoittaminen on pienituloiselle mielenkiintoinen sijoittamisen tapa, koska se on mahdollista aloittaa jo pienillä rahasummilla ja siinä on pienemmät riskit kuin osakesijoittamisessa. Osakkeisiin sijoittaminen vaatii enemmän asiaan paneutumista ja vaivannäköä. Osakesijoittamiseenkin kannattaa tutustua. Siitä voi tulla mukava harrastus.  

Mistä rahat sijoittamiseen?

Käy läpi kulutusluottosi ja osamaksusopimuksesi. Laske, minkä verran kuluja niistä kertyy kuukaudessa. Tee maksuton lainavertailu sivustollamme NordicBank.fi ja kilpailuta lainasi. Lainatarjoukset saat jo saman päivän aikana. Näin voit pienellä vaivalla säästää jopa tuhansia euroja vuodessa ja sijoittaa nuo rahat johonkin mielekkäämpään.