MAINOS

Miten maksaa velat nopeasti pois?

MAINOS -


Etenkin vuodenvaihteen kynnyksellä moni alkaa pohtimaan tavoitteita ensi vuodelle. Joku haluaa pudottaa muutaman ylimääräisen kilon, toinen lopettaa tupakoinnin ja kolmas puolestaan asettaa tavoitteeksi vähentää television katselua. Lisäksi on kasvava joukko ihmisiä, jotka haluavat panostaa omien raha-asioiden hoitoon, etenkin jos taakse jäävä vuosi on osoittanut että asiat voisivat olla paremmalla tolalla.

Jos erilaiset velat ovat syy siihen, että haluat hoitaa oman taloutesi kuntoon, et todellakaan ole yksin. Monella on useita pieniä lainoja, osamaksuja ja luottokortteja, ja näiden lyhentämiseen voi mennä pahimmassa tapauksessa niin paljon rahaa joka kuukausi, että kierrettä voi olla vaikea katkaista.

Annamme tässä artikkelissa parhaat vinkit siihen, kuinka pääset kohti tavoitettasi.

1. Tarkastele kriittisesti kulutuskäyttäytymistäsi, jotta ymmärrät miksi olet ylipäänsä päätynyt tämän hetken tilanteeseen. Onko sinulla vaikeuksia kerryttää puskurirahastoa pahan päivän varalle, ja olet aina yllättävän menon tullessa vastaan joutunut tarttumaan luottokorttiin? Tai ehkäpä sinulla on taipumus tehdä heräteostoksia, etenkin jos näet kiinnostavia tavaroita tarjouksessa? Kun ymmärrät tilanteesi taustat, osaat välttää näitä tilanteita jatkossa.

2. Voisiko erilaiset velat yhdistää yhdistelylainalla? Tuhannet suomalaiset ovat jo löytäneet yhdistelylainat, eli lainat joilla maksetaan muut pienet vipit, osamaksut ja luottokortit pois. Tämä voi olla hyvä keino selkeyttää omaa taloudenpitoa, ja toisaalta yhdistelylaina vähentää usein kuukausittaisia kustannuksia.

3. Jos saat karsittua lainoihin liittyviä kustannuksia, kannattaa kuukausittain siirtää pieni summa omaa puskurirahastoa varten. Säästämisen suhteen kannattaa aloittaa pienistä summista ja kasvattaa niitä sen mukaan kun olet päästänyt säästämisen makuun. Kun olet saanut säästettyä pienen puskurirahaston, kannattaa alkaa lyhentämään lainoja enemmän. Jos olet ottanut yhdistelylainan, voit maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä tai koko lainan saldon pois, jos suinkin pystyt. Sinulla on aina oikeus maksaa laina aikaisemmin pois.

4. Toisaalta jos et halua ottaa yhdistelylainaa, voit saada talouteesi lisää liikkumavaraa siten, että maksat pienimmät velkasi nopeasti pois. Jos tämä tuntuu liian kunnianhimoiselta nykyisillä tuloillasi, voit yrittää saada maksuvapaita kuukausia muille lainoille ja tällä tapaa saada tilapäisesti enemmän pelivaraa, jonka voit käyttää pienten lainojen pois maksamiseen. Toisaalta jos sinulla on asuntolaina, kannattaa kysyä pankista jos on mahdollista saada muutama kuukausi lyhennysvapaata. On kuitenkin tärkeää, että jos saat lyhennysvapaita asuntolainalle tai muille lainoille, todellakin käytät ylimääräisen käteen jäävän rahan siihen, että velkasi lyhentyvät.

5. Mikäli et voi karsia eri lainojen kuluja, kannattaa silti pitää tavoitteena aloittaa velkojen pois maksaminen niistä lainoista, joiden avoinna olevin saldo on pienin. Näin saat lainat pois päiväjärjestyksestä. Kulujen karsimisen sijaan voit harkita voisitko hankkia lisää tuloja, edes tilapäisesti. Osa-aikainen kausityö tai freelance-keikat voivat olla hyvä keino päästä alkuun.

Velkojen pois maksaminen voi vaatia, että teet arjessasi kompromisseja, mutta jokainen siinä onnistunut tietää, että kun onnistut maksamaan velkoja pois, onnistumisen ja vapauden tunne on mahtava palkkio kovasta työstä.