MAINOS

Sähkömarkkinoiden epävarmuudet jatkuvat

MAINOS - SÄHKÖN KILPAILUTUS -

Sähkön hinta on noussut Suomessa ja muualla Euroopassa jyrkästi viime talvesta lähtien. Kevään aikana sähkömarkkinoiden heilahtelujen odotettiin päättyvän, mutta sähkön hinta jatkuu edelleen historiallisen korkeana.  

Syynä näin poikkeuksellisiin lukemiin on ollut pääasiassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sillä sodan myötä Venäjälle asetetut pakotteet ovat suistaneet Euroopan sähkömarkkinoita entistä syvempään epävarmuuteen.  

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hintaan? 

Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia. Yksi merkittävimmistä syistä talven aikana jatkuneeseen hintojen ennätykselliseen vaihteluun on ollut vallitseva sää niin Suomessa kuin kaikissa niissä maissa, jotka myyvät sähköä Suomeen. Esimerkiksi Norjan sateeton ja tuuleton talvi on laskenut vesi- ja tuulivoimalla tuotetun sähkön määrää.  

Toinen merkittävä syy sähkön kallistumiseen on ollut fossiilisten polttoaineiden kallistuminen ja päästöoikeuden hinnan nousu.  

Lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan välinen suhde, sillä talvella sähkön kysyntä nousee tavallista korkeammalle lämmityskulujen vuoksi ja vaikka helpotusta sähkön hintaan oli odotettu tämän kevään aikana, Ukrainan sodan vuoksi kallistuneet maakaasu ja kivihiili ovat pidätelleet sähkön hintaa normaalia korkeammalla.  

Hintaennätykset rikkoutuneet useaan otteeseen 

Pörssisähkön hinta on rikkonut useita kyseenalaisia ennätyksiä pitkin talvea ja kevättä. Esimerkiksi viime vuoden puolella joulukuun alussa kilowattitunti maksoi ennätyksellisesti jopa yli 120 senttiä - eli 1,20 euroa.  

Tätä korkeampia lukemia on nähty Suomessa viimeksi lähes kymmenen vuotta sitten, jolloin sähkön hinta kipusi hetkellisesti ennätykselliseen 140 senttiin kilowattitunnilta.  

Vielä vuosi sitten keväällä pörssisähkön hinta oli tavallisesti 3-5 senttiä kilowattitunnilta.  

Tämän kevään aikana kuluttajien sähkölaskuun ei näytä saapuvan helpotuksia, sillä esimerkiksi maanantaina 7. Maaliskuuta pörssisähkön hinta nousi jälleen yli 50 senttiin kilowattitunnilta. Maanantain ja tiistain aikana päivän keskihinta pysytteli puolestaan lähes 180 sentissä kilowattitunnilta. Hinta on vuodenaikaan nähden erittäin korkea, sillä edellisvuonna samaan aikaan pörssisähkö maksoi kalleimmillaan hieman yli 40 senttiä kilowattitunnilta.  

Pidemmällä aikavälillä tehty vertailu osoittaakin, että pörssisähkön keskihinnat ovat moninkertaistuneet vain parissa vuodessa. Viime talvi toimii elävänä esimerkkinä siitä, että hinnat voivat vaihdella vuorokauden sisällä erittäin rajusti, joten tuntisähköön sidottujen sähkösopimusten maksajien kannattaa olla nyt todella tarkkana sen suhteen, mihin vuorokauden aikaan sähkönkulutus kannattaa ajoittaa.  

Nordpoolin tuntihintojen perusteella pörssisähkö on ollut poikkeuksellisen kallista erityisesti aamulla ja aamupäivällä. Keskittämällä sähkönkulutusta päivän edullisimpiin tunteihin omien mahdollisuuksien mukaan, seuraava sähkölasku voikin olla huomattavasti edullisempi. Mutta mitä nykyisen sähkösopimuksen suhteen kannattaisi tehdä nyt, kun sähkömarkkinoiden epävarmuudet jatkuvat edelleen?  

Kalliin sähkösopimuksen kilpailuttaminen 

Pörssisähkön pysytellessä korkealla, nykyisen sähkösopimuksen kilpailutusta kannattaa harkita. Sähkön kilpailutus on tänä päivänä todella helppo tehdä verkossa. Kilpailutus ei myöskään maksa mitään saatikka sido kuluttajaa päivittämään uuteen sähkösopimukseen, jos uuden sopimuksen tarjoama hintataso ei miellytä.  

Sähkön kilpailutus ei lisäksi vaikuta sähkön laatuun millään tapaa, sillä sähkön siirrosta vastaava yhtiö takaa sähkön laadun riippumatta siitä, mistä päin Suomea sähkö toimitetaan. Sähkön kilpailuttaminen on siis todella nopea ja helppo tapa nipistää sähkölaskussa varsinkin nyt, kun sähkömarkkinoiden epävarmuudet jatkuvat edelleen.  

Jos määräaikainen sopimuksesi on umpeutumassa tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on noussut liian korkeasi, sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Sähkön kilpailutuksen ansiosta voit myös selvittää, millainen sähkösopimus sopii parhaiten omaan asumismuotoon ja sähkönkulutukseen.  

Sähkön kilpailutusta varten tarvitset mahdollisimman tarkan arvion kotitaloutesi vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, jonka näet myös sähkölaskusta. Syöttämällä sähkönkulutuksen vertailukoneeseen, vertailukone järjestää sähkötarjoukset automaattisesti edullisimmasta kalleimpaan oman sähkönkulutuksesi pohjalta.  

Suodattimen avulla voit lajitella tulokset energian tuotantotavan, sopimustyypin ja sopimuksen keston mukaan. Tällä tapaa löydät tarjousten joukosta juuri itsellesi sopivimman sähkösopimuksen. Jos edullisempi sähkösopimus löytyy, voit helposti päivittää uuteen sähkösopimukseen kilpailutuksen yhteydessä.  

Siirry kilpailuttamaan sähkösopimus sivustolle Sahkon-kilpailutus.fi