Haaveissa oma ravintola? Ota ainakin nämä huomioon

Kuva:

MAINOS - EXPONDO -

Oma

ravintola voi olla monen ruoan ystävän haaveena. Unelma saattaa saada

kolauksia arjen realiteeteista. Ravintola vaatii paljon kovaa työtä ja

riskejä riittää. 

Unelma omasta ravintolasta voi tuntua

kiehtovalta erityisesti sellaiselle, joka rakastaa työskennellä ruoan

parissa. Into saattaa latistua arjen myötä, koska ravintolan

perustamisessa ja pyörittämisessä pitää ottaa monia asioita huomioon.

Liikeidea saattaa tuntua mahtavalta, mutta kannattavuus ei välttämättä

pääse pitkälle. 

Ravintoloiden elinkaari on tilastollisesti

sangen lyhyt, koska uusia paikkoja syntyy ja kuolee tiheään tahtiin.

Moni ravintola joutuu laittamaan pillit pussiin ensimmäisen vuoden

aikana. Ravintolatoimintaan liittyy lukuisia kiinteitä kustannuksia ja

alussa pitää tehdä myös erilaisia hankintoja. 

Hankintoihin

kuuluvat esimerkiksi ravintolatilan löytäminen ja tarvittavat tavarat.

Tavaroiden hankinta on tehty onneksi erittäin helpoksi. Niitä voi tilata

nykyisin verkosta, mihin esimerkiksiExpondo on erikoistunut. 

 

Luo ravintolallesi konsepti

Ravintolan konsepti on erittäin tärkeä ominaisuus uudessa paikassa.

Se on ikään kuin ravintolan sielu, joka sanelee pitkälti muut asiat

paikassa. Konsepti kertoo sen, mitä ravintolassa halutaan tarjota. 

Ravintolan

konsepti määrittelee ravintolan identiteetin ja sen, miten se erottuu

muista ravintoloista. Konsepti auttaa myös asiakkaita ymmärtämään, mitä

ravintola tarjoaa ja miksi sinne kannattaa pistäytyä. 

Ravintolakonseptin

luomisessa on tärkeä huomioida useita eri tekijöitä. Siinä pitäisi olla

jokin uniikki kulma, joka tekee ravintolasta houkuttelevan ja

tarpeellisen.

Konseptin perusteella voidaan päätellä myös paikan

keskeisimmät kohderyhmät. Kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi

kasvissyöjät, eläkeläiset tai intilaisen ruoan ystävät. 

Konsepti

auttaa luomaan ravintolalle pyrkimykset ja tavoitteet. Sen avulla

voidaan luoda oikeanlainen sisustus ja tapa palvella asiakkaita. Lisäksi

ravintolan pitää ottaa huomioon kilpailijat ja niistä erottautuminen

otollisella tavalla. 

 

Mitkä ovat realiteetit ravintolan perustamisessa?

Ravintolan perustaminen on suuri ponnistus, joka vaatii huolellista

suunnittelua. Riskejä on monenlaisia ja ne voivat olla suuriakin.

Ravintolatyö vaatii ainakin alussa usein kovaa työtä ja pitkät päivät

ovat alalla tavallisia. 

Kun konsepti on jollain tavalla

hahmoteltu, voidaan alkaa selvittää enemmän käytännön asioita. Ravintola

tarvitsee sijainnin, työntekijät ja ammattimaisen

liiketoimintasuunnitelman. Myös viranomaisten vaatimukset ja

lainsäädäntö pitää luonnollisesti ottaa huomioon. 

Yleensä

ravintola vaatii jonkinlaista alkupääomaa. Yrittäjän pitää varautua

alussa työskentelemään pitkiä päiviä pienellä tai jopa olemattomalla

palkalla. Ala on armoton, sillä ahkera työnteko ja mielenkiintoinen

konsepti eivät takaa kannattavaa liiketoimintaa eikä pitkää ikää

ravintolalle.

Mistä aloittaa?

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole pelottaa innokkaita yrittäjiä

laittamaan omat haaveensa pöytälaatikkoon. Oma ravintola on upea

saavutus, joka parhaassa tapauksessa mahdollistaa toteuttamaan omaa

intohimoaan ja saamaan kohtuullista toimeentuloa. 

Ravintola-ala

on kuitenkin erittäin oikukas ja monelle ravintoloitsijoille arki

saattaa ottaa koville. Sen takia ravintolan perustaminen kannattaa tehdä

maltilla ja harkiten, jotta tietää mitä on tekemässä.

Voit

selvittää aluksi asiaa keskustelemalla muiden ravintoloitsijoiden kanssa

ja kysellä heidän arjestaan. Voit jopa seurata heidän työtään, jos he

sallivat sen. Käytännön kokemus auttaa aina ja havainnot kentältä

auttavat tunnustelemaan omia taitojaan ja motivaatiotaan oman ravintolan

perustamiseen.