Haaveissa oma ravintola? Ota ainakin nämä huomioon
MAINOS - EXPONDO -
Oma
ravintola voi olla monen ruoan ystävän haaveena. Unelma saattaa saada
kolauksia arjen realiteeteista. Ravintola vaatii paljon kovaa työtä ja
riskejä riittää.
Unelma omasta ravintolasta voi tuntua
kiehtovalta erityisesti sellaiselle, joka rakastaa työskennellä ruoan
parissa. Into saattaa latistua arjen myötä, koska ravintolan
perustamisessa ja pyörittämisessä pitää ottaa monia asioita huomioon.
Liikeidea saattaa tuntua mahtavalta, mutta kannattavuus ei välttämättä
pääse pitkälle.
Ravintoloiden elinkaari on tilastollisesti
sangen lyhyt, koska uusia paikkoja syntyy ja kuolee tiheään tahtiin.
Moni ravintola joutuu laittamaan pillit pussiin ensimmäisen vuoden
aikana. Ravintolatoimintaan liittyy lukuisia kiinteitä kustannuksia ja
alussa pitää tehdä myös erilaisia hankintoja.
Hankintoihin
kuuluvat esimerkiksi ravintolatilan löytäminen ja tarvittavat tavarat.
Tavaroiden hankinta on tehty onneksi erittäin helpoksi. Niitä voi tilata
nykyisin verkosta, mihin esimerkiksiExpondo on erikoistunut.
Luo ravintolallesi konsepti
Ravintolan konsepti on erittäin tärkeä ominaisuus uudessa paikassa.
Se on ikään kuin ravintolan sielu, joka sanelee pitkälti muut asiat
paikassa. Konsepti kertoo sen, mitä ravintolassa halutaan tarjota.
Ravintolan
konsepti määrittelee ravintolan identiteetin ja sen, miten se erottuu
muista ravintoloista. Konsepti auttaa myös asiakkaita ymmärtämään, mitä
ravintola tarjoaa ja miksi sinne kannattaa pistäytyä.
Ravintolakonseptin
luomisessa on tärkeä huomioida useita eri tekijöitä. Siinä pitäisi olla
jokin uniikki kulma, joka tekee ravintolasta houkuttelevan ja
tarpeellisen.
Konseptin perusteella voidaan päätellä myös paikan
keskeisimmät kohderyhmät. Kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi
kasvissyöjät, eläkeläiset tai intilaisen ruoan ystävät.
Konsepti
auttaa luomaan ravintolalle pyrkimykset ja tavoitteet. Sen avulla
voidaan luoda oikeanlainen sisustus ja tapa palvella asiakkaita. Lisäksi
ravintolan pitää ottaa huomioon kilpailijat ja niistä erottautuminen
otollisella tavalla.
Mitkä ovat realiteetit ravintolan perustamisessa?
Ravintolan perustaminen on suuri ponnistus, joka vaatii huolellista
suunnittelua. Riskejä on monenlaisia ja ne voivat olla suuriakin.
Ravintolatyö vaatii ainakin alussa usein kovaa työtä ja pitkät päivät
ovat alalla tavallisia.
Kun konsepti on jollain tavalla
hahmoteltu, voidaan alkaa selvittää enemmän käytännön asioita. Ravintola
tarvitsee sijainnin, työntekijät ja ammattimaisen
liiketoimintasuunnitelman. Myös viranomaisten vaatimukset ja
lainsäädäntö pitää luonnollisesti ottaa huomioon.
Yleensä
ravintola vaatii jonkinlaista alkupääomaa. Yrittäjän pitää varautua
alussa työskentelemään pitkiä päiviä pienellä tai jopa olemattomalla
palkalla. Ala on armoton, sillä ahkera työnteko ja mielenkiintoinen
konsepti eivät takaa kannattavaa liiketoimintaa eikä pitkää ikää
ravintolalle.
Mistä aloittaa?
Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole pelottaa innokkaita yrittäjiä
laittamaan omat haaveensa pöytälaatikkoon. Oma ravintola on upea
saavutus, joka parhaassa tapauksessa mahdollistaa toteuttamaan omaa
intohimoaan ja saamaan kohtuullista toimeentuloa.
Ravintola-ala
on kuitenkin erittäin oikukas ja monelle ravintoloitsijoille arki
saattaa ottaa koville. Sen takia ravintolan perustaminen kannattaa tehdä
maltilla ja harkiten, jotta tietää mitä on tekemässä.
Voit
selvittää aluksi asiaa keskustelemalla muiden ravintoloitsijoiden kanssa
ja kysellä heidän arjestaan. Voit jopa seurata heidän työtään, jos he
sallivat sen. Käytännön kokemus auttaa aina ja havainnot kentältä
auttavat tunnustelemaan omia taitojaan ja motivaatiotaan oman ravintolan
perustamiseen.