keskiviikko 26.6.2019 | 09:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaunis kasvi ei ole aina vaaraton

Nivala-lehti+
To 12.7.2018 klo 09:00

Sini Liikanen

Useiden kasvien kukinto on jo päättymässä, vaikka värikkäät luonnonkukat koristavat edelleen tienvarsia. Kauniiden maitohorsmien ja kissankellojen sekaan mahtuu kuitenkin myös haitallisia vierasperäisiä kasveja, jotka nousevat vuosittain yhä suuremmaksi ongelmaksi.

– Haittakasvien määrä lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi Savossa lupiinit ovat jo todella suuri ongelma, Nivalassa tilanne ei ole vielä yhtä paha. Sama kuitenkin uhkaa myös meitä, jollei toimenpiteisiin ryhdytä, puistotyönjohtaja Ulla-Maija Välikangas painottaa.

Esimerkiksi komealupiinit, jättiputket, balsamit ja pujot ovat haitallisia tulokaslajeja, jotka aiheuttavat ongelmia myös meillä Nivalassa. Voimakkaasta leviämisestään johtuen ne vievät elintilaa kotimaisilta lajeilta, jotka pahimmassa tapauksessa saattavat hävitä kokonaan. Välikankaan mukaan Nivalan suurimmaksi ongelmaksi on noussut Malisjoen ympäristöön voimakkaasti levinnyt jättiputki, joka on muiden lajien ohella erityisen vaarallinen terveydelle.

– Jättiputken katkaisemisesta tai koskettamisesta irtoava kasvineste muodostaa yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa iholle palovammoja. Toiset ihmiset saavat siitä pahempia jälkiä kuin toiset, mutta tästä huolimatta jättiputkea pitää käsitellä oikeanlaisilla suojavarusteilla. Erityisesti aikuisten pitäisi olla valppaina, jotta kesävaatteissa kulkeville lapsille ei sattuisi mitään, Välikangas muistuttaa.

Aggressiivisesti leviävien tulokaslajien hävittäminen on tietenkin hankalaa. Niittäminen toimii jokaisen lajin kohdalla, mutta helpoltakin vaikuttavaa keinoa on jaksettava tehdä pitkäjänteisesti ja säännöllisin väliajoin – jopa monen vuoden ajan. Esimerkiksi lupiinien kukinnot pitäisi leikata heti pois, jotta sen siemenet eivät pääse kypsymään, ja kasvi kaivaa juuriaan myöten maasta. Jättiputken kohdalla on muistettava hankkiutua eroon myös suuresta pääjuuresta, jotta kasvi ei jatkaisi kasvamistaan seuraavana vuonna.

Myös tulokaslajien siementen kanssa on oltava erityisen varovainen, sillä ne saattavat pysyä itämiskysyisinä monia vuosia.

– Jokainen maanomistaja vastaa omista maistaan, samoin kuin kaupunki vastaa omistaan. Kaikkien on hoidettava osuutensa, jotta haitallisten tulokaslajien leviäminen voitaisiin estää, Ulla-Maija Välikangas painottaa.

#