keskiviikko 26.6.2019 | 08:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oiva Laurila ampui kaksi SM-kultaa - "Ei ammunnasta pääse eroon niin kauan, kun sormi koukistuu"

Nivala-lehti+
Ke 25.7.2018 klo 17:00

Eetu Kupulisoja

Nivalaan palasi viikonlopun päätteeksi kaksinkertainen Suomen mestari, kun Oiva Laurila ampui Kuopiossa metsästyshirven ja -luodikon SM-ammunnoista kaksi kultamitalia. 80-vuotiaiden sarjassa ampuva Laurila otti kultaa sekä hirvestä että pienoishirvestä.

– En minä lähtiessäni uskonut pärjääväni. Tulokset nyt eivät hirveitä olleet, mutta mutta niin se tahtoo mennä, että kun osallistujat vanhenevat, tulokset putoavat, Laurila naurahtaa.

Hirvessä ammutaan sadan metrin etäisyydeltä neljä laukausta seisovaan ja kuusi juoksevaan hirvenkuvaan. Finaalissa ammutaan kymmenen laukausta juoksevaan.

Pienoishirvessä taasen ammutaan ensin neljä koejuoksua, jonka jälkeen vuorossa on 20 kilpailulaukausta. Finaalissa ammutaan kymmenen laukausta, eli yhteistulos lasketaan 30 laukauksesta.

– Pienoishirvi ammuttiin nyt SM-kisoissa ensimmäistä kertaa. Isohirveä ei ammuta enää merkkiammunnoissa, joten ratoja ei pidetä kunnossa. Nivalassakaan ei ole päässyt kokeilemaan isohirveä kuin pari kertaa tänä kesänä. Uudella pikkuhirviradalla olen käynyt 6–7 kertaa.

Oiva Laurila on pitkän linjan ampumaurheilija. Lajivalikoimasta löytyy myös muun muassa ampumahiihtoa sekä hirvenhiihtoa että -juoksua. Tulevana viikonloppuna ohjelmassa ovat hirvenjuoksukisat.

– Melkein kaikkia ampumalajeja on kokeiltu 40 vuoden aikana. Ampumahiihdon aloitin 45-vuotiaiden sarjassa, ja sitä tuli kierreltyä viitisentoista vuotta. Suomen mestaruuksia on tullut ennenkin, kaksi vuotta sitten Suomen ennätyskin. Seinät ovat täynnä erilaisia mitaleja.

Helmikuussa 80 vuotta täyttänyt Laurila on omien sanojensa mukaan yrittänyt monta kertaa lopettaa, mutta ammunta on vetänyt aina takaisin puoleensa.

– Ei siitä pääse eroon niin kauan, kun sormi koukistuu.

#