keskiviikko 26.6.2019 | 09:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

"Rakasta kuulijoitasi!" - piispa Eero Huovinen vieraili Nivalassa

Nivala-lehti+
Ke 26.9.2018 klo 15:45

Rakasta kuulijoitasi, saarnaa Sanaa, märehdi, ole ytimekäs. Näihin neljään iskusanaan tiivisti eläkkeellä oleva Helsingin piispa Eero Huovinen sanomansa opettaessaan Kalajoen ja Kokkolan rovastikuntien papeille saarnaamista tiistaina Nivalassa.

Oppiakseen tuntemaan seurakuntansa ja ihmisten kysymykset, saarnaajan olisi elettävä seurakuntansa kanssa. Puhetta tärkeämpää on seurakuntalaisten kuuntelu. Hyvä lähtökohta saarna valmistettaessa ovat ihmisten toiveet ja kysymykset.

Oleellista on myös se, että saarnaaja ammentaa Raamatusta, Jumalan sanasta. Siihen pitää syventyä, sitä märehtiä ja sieltä etsiä vastauksia. Hieman leikkisästi esitelmöitsijä sanoikin, että lukekaa erityisesti Raamattua mutta myös sanomalehtiä!

Pappien tulisi myös kiinnittää huomio siihen, että puhuvat selkeästi ja ymmärrettävästi ja että kaikki kuulevat puheen.

Eero Huovinen on ennen piispaksi tuloaan ollut Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dogmatiikan professorina ja vielä, eläkkeelle jäätyään, opettaa saarnaamista teologeille. Kokeneena opettajana hän saikin pappisjoukon keskustelemaan vilkkaasti. Tilaisuuden päätyttyä monet tuntuivat pitävän koulutuspäivän annista. Perästä kuuluu, onko saarnoihin tullut jotain uutta.

Heikki Hurskainen

#