perjantai 22.3.2019 | 07:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan kunnallisvero nousee 22 prosenttiin – Kiinteistöverot pysyvät ennallaan

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Pe 2.11.2018 klo 09:30 [päivitetty pe 09:40]

Nivalan kunnallisvero nousee ensi vuonna puoli prosenttiyksikköä. Prosentti on ensi vuoden alusta lähtien tasan 22. Kaupunginvaltuusto päätti nostosta torstai-illan kokouksessaan.

Sen sijaan kiinteistövero pysyy ennallaan. Osaa kiinteistöveroista olisi nostettu kaupunginjohtajan esityksessä, mutta sekä kaupunginhallitus että valtuusto torppasivat noston.

Jos kunnallisveroa ei olisi nostettu, Nivalan kaupungin ensi vuoden tuloissa olisi ollut 1,3 miljoonan euron aukko. Vuodelle 2019 Nivalassa ennakoidaan valtionosuuksien lievää laskua. Verotulojen kehitys näyttää ennusteiden valossa odotettua heikommalta. Kustannustasoa nostavat palkkojen sopimuskorotukset.

Jos tuloja ei lisätä, on suunniteltujen investointien toteutusta lykättävä tai ne on rahoitettava lisälainalla, sanoo talousjohtaja Ulla Alin päätöksen pohjana olleessa selvityksessä. Nivalan kaupunkikonsernin kokonaislainakanta on nykyisellään jo lähellä kriisikuntarajaa.

Merkittävin yksittäinen kustannusnousu on kuitenkin Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittämä sopimushinnan korotus vuodelle 2019.

Terveyskeskusinvestointi on rahoitettu talousarviolainalla, mikä nostaa hieman kaupungin lainanhoitokuluja. Talouden tulevien vuosien investoinnit lisäävät rahoitustarpeita edelleen.

Nyt tehtävät kunnallisveropäätökset ovat viimeisiä, joita kaupunki voi itsenäisesti tehdä maakuntauudistuksen toteutuessa. Nyt tehtävän korotuksen vaikutus kaupungin tuloveroprosenttiin jää lyhytaikaiseksi, kun verotulot jaetaan tulevaisuudessa maakunnan ja kuntien kesken.

#