keskiviikko 26.6.2019 | 09:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Jäitä hattuun nyt

Nivala-lehti+
To 8.11.2018 klo 06:00

Tuli lueskeltua Facebookin Nivala-foorumilta keskustelua sivukylän eskareiden lopettamisaikeista. En ole varma, kannattiko.

Tilanne on siis se, että opetuslautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle esiopetuksen järjestämisestä ensi syksystä alkaen Haikaran koululla ja päiväkodeissa. Käytännössä esitys koskee siis sitä, että muilta sivukyliltä esiopetus loppuisi.

Jokaisen yhteiskuntaopin tunnilla hereillä olleen pitäisi muistaa, että ylintä päätösvaltaa kunnassa käyttää kunnanvaltuusto. Muutama keskustelija tästä yrittikin muistuttaa, mutta aika turhaan.

Lopullisia päätöksiä eivät siis tee kunnanhallitus eivätkä varsinkaan lautakunnat, jos ylemmät tahot eivät niitä siunaa.

Yleensä toki siunaavat. Valtuustoa on usein pilkallisesti kutsuttu kumileimasimeksi, joka hyväksyy hallitukselta saamansa esitykset mukisematta.

Eskariasiassa kumileimasimen roolia ei ole näköpiirissä. Useampi valtuutettu, etunenässä 1. varapuheenjohtaja Jarmo Pihlajaniemi, kävi vuorollaan tyynnyttämässä keskustelua kertoen, että esitys ei tule menemään läpi.

Eipä paljon auttanut. Populistinen keskustelu jatkui kovilla kierroksilla ja omat kivensä saivat muun muassa kollektiivisesti kaikki Nivalan nykyiset ja entiset päättäjät sekä valtapuolue keskustan jäsenet ja äänestäjät. Poismuuttokorttiakin vilauteltiin, totta kai.

Ennen kuin allekirjoittanuttakin aletaan kivittää, haluan korostaa, etten ota eskarikysymykseen mitään kantaa, koska en tunne taustoja tarpeeksi hyvin. On selvää, että heille, joita asia koskettaa, kyseessä on erittäin tärkeä ja tunteita herättävä aihe. Tästä lehdestä löytyy aiheesta parikin kirjoitusta, joita voi käyttää mielipiteen muodostamisen tukena.

Jos tämän kaltaisiin aiheisiin haluaa jatkossa päästä osingoille, reitti on selvä: lähde ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa. Viime kerralla lautakuntapaikkoja riitti kaikille ehdolla olleille, joten vaikuttamaan päässee joka tapauksessa.

Niin tai näin, opetuslautakunnan eskariesitys on joka tapauksessa kaatumassa. Jos ei lupauksista huolimatta kaadu, niin sitten minäkin todennäköisesti liityn arvostelijoiden joukkoon.

#