perjantai 22.3.2019 | 09:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus, Risto Puolimatka: Hyvää isänpäivää, toivottaa Valvira

Nivala-lehti+
Ke 7.11.2018 klo 22:00

Aivan isänpäivän aattona tuli Valviralta käsky, että Nivalan lapset on mentävä synnyttämään muualle kuin Oulaskankaalle. Päätöstä oli odotettu, mutta sen sisältöä pystyttiin etukäteen vain toivomaan tai pelkäämään.

Keskusvirasto Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuoltoa, alkoholielinkeinoa ja ympäristöterveydenhuoltoa. Se myös myöntää alan luvat.

Valviran päätöksen taustalla on lapsen ja äidin etu. Valviran mielestä Oulaskangas ei pysty tarjoamaan muutosten ja uudistusten jälkeenkään niin hyviä palveluja, että paikassa voisi synnyttää lapsia. Se on toiminut tähänkin saakka poikkeusluvalla muiden synnytyssairaaloiden tapaan, joissa synnytysten määrä jää alle tuhannen vuodessa.

Valviran päätös kasvattaa nivalalaisten synnytysmatkaa noin sadalla kilometrillä. Pari tuntia voi joskus olla kriittinen aika, ja ainakin teoriassa synnytyspaikan siirto Ouluun lisää matkasynnytysten määrää. Epäilemättä Valviran päätöksessä kahdesta pahasta on valittu pienempi.

Nivalaan syntyi viime vuonna 137 lasta joista Oulaskankaalla 115. Loppu parikymmentä jakaantui Kokkolan ja Oulun kesken.

#