maanantai 17.6.2019 | 00:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nivalassa etsitään Pulakapina-elokuvan kuvauspaikkoihin ja kohtauksiin uusia tietoja ja täsmennyksiä. Elokuvalle järjestetään katselutilaisuus kirjastossa.

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
To 8.11.2018 klo 12:25 [päivitetty to 12:26]

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti eli entinen Elokuva-arkisto haluaa tarkentaa 1970-luvun puolimaissa Nivalassa kuvatun, Mikko Niskasen ohjaaman Pulakapinan kuvauspaikkoja. Instituutin tarpeiden takia Nivalassa ollaan koolla asian tiimoilta ensi viikolla.

Instituutti haluaa tietokantoihinsa päivitetyt tiedot, ovatko esimerkiksi kuvauspaikkatiedot oikein. Tiedot kirjataan instituutin tietokantaan talojen, kylien ja katuosoitteiden tarkkuudella. Myös paikkakunnat merkitään ja erotellaan toisistaan.

Taloille tarvitaan nykyinen katuosoite. Instituuttia kiinnostaa myös, onko joitain keskeisiä paikkoja muutettu tai jopa purettu. Siihenkin tarvitaan tietoa, milloin muutokset ovat tapahtuneet.

Kuvauspaikoista esimerkiksi Haapaperästä ja Köyhänperästä ei ole paljoa tietoa.

Pulakapina valmistui vuonna 1977. Se kertoo Nivalan vuoden 1932 kapinasta, jossa nälkiintyneen hevosen eli väitetysti näivetystautia poteneen Ruuttusen tamman lopettamispäätös nosti Nivalan talonpojat kapinaan vallesmannia vastaan. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Lempi Linnan romaaniin Konikapina. Siinä on Jorma Panulan säveltämä musiikki.

Pulakapinassa esiintyy iso joukko nivalalaisia aivan keskeisiä rooleja myöten. Rooleissa ovat muun muassa Eeva-Maija Haukinen, Jaakko Häkkilä, Martti Heikkilä, Heikki Sytelä ja Pentti Ranttila. Rooliluettelossa on viljalti myös muita nimiä, ja heistä toivotaan tarkempaa tietoa, missä kohtauksissa he esiintyivät.

Elokuvaa katsotaan Nivalan kirjaston alakerran kokoushuoneessa ensi keskiviikkona kello 18. Tilaisuus on avoin kaikille.

#