tiistai 19.3.2019 | 03:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Jarmojen luvattu maa

Nivala-lehti+
To 22.11.2018 klo 06:00

Suomen suosituin ensimmäinen etunimi tällä hetkellä on Väestötietojärjestelmän mukaan Timo. Nivalan suosituin taas on valistuneen arvauksen mukaan Jarmo.

Olen työskennellyt Nivala-lehdessä reippaat kolme ja puoli vuotta. Laskin huvikseni, montako Jarmoa olen siinä ajassa haastatellut tai muuten juttumatkoillani tavannut. Tulos: kymmenen.

Tässä ne tulevat: Pihlajaniemi, maanviljelijä/poliitikko, Vuolteenaho, maanviljelijä/poliitikko, Raudaskoski, maanviljelijä/poliitikko, Pudas, yrittäjä, Löytynoja, yrittäjä, Hosionaho, yrittäjä, Kivioja, liikuntaneuvoja, Junno, futsalpelaaja, Vertanen, jääkiekkovalmentaja sekä Helander, suunnistaja.

Suomen ja tiettävästi koko Pohjoismaiden suurin etunimiyhdistys on Markku-liitto. Siihen kuuluu tällä hetkellä noin 1600 Markkua, jotka kokoontuvat Markun päivänä juhlistamaan päivää Söörmarkkuun. Kokkolassa taasen ovat jo toistakymmentä vuotta kokoontuneet yhteen Raimot. Tarina ei kerro, montako Raimoa Kokkolasta löytyy, mutta tuskin juuri enempää kuin Jarmoja Nivalasta.

En näe mitään syytä, mikseivät Nivalan Jarmot voisi järjestäytyä samalla tavalla. Jarmon nimipäivää vietetään 26. kesäkuuta, joka sattuu sopivasti juhannuksen yhteyteen. Vuoden juhannusneidon lisäksi silloin voitaisiin palkita myös Vuoden juhannus-Jarmo.

Miltä sitten näyttää Jarmojen tulevaisuus? Kävin läpi Nivala-lehden kolme viimeisintä tammikuun vauvanumeroa, ja tulos oli huolestuttava. Ne eivät luvanneet jatkoa traditiolle: Jarmoja löytyi vain vanhemmista ja kummeista - ei yhdeltäkään lapselta. Ei ensimmäisenä, toisena eikä edes kolmantena nimenä. Jos Jarmo-yhdistys nousee pystyyn, heidän ensimmäisiä tekojaan olisi käynnistää kampanja Jarmo-nimen suosion säilyttämisestä.

Ihan niin pitkälle en ole tutkimustani vienyt, että olisin käynyt hautausmailla tiirailemassa hautakivistä, kuinka paljon Jarmoja makaa jo maan mullassa. Siinäpä mainio aihe jollekin sukututkimuksesta kiinnostuneille.

Heitähän Nivalassa riittää. Esimerkiksi nyt eräs sivunvalmistajana työskentelevä Pylkkönen.

Etunimeä tuskin tarvitsee erikseen mainita.

#
Fingerpori