torstai 23.5.2019 | 03:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus, Risto Puolimatka: Apua ja varautumista on tarjolla

Nivala-lehti+
Ke 28.11.2018 klo 22:00

Varautumista ja apua, sitä on ollut tällä viikolla tarjolla viljelijäväestölle. Varautuminen on esimerkiksi sitä, että viljelijäpariskunnalla on avioehto ja sen lopullisimman sattuessa myös testamentti. Avioehto saattaa olla jopa pankin vaatimus, kun yrityslainaa myönnetään.

Avioehto voi edelleen kantaa pahaa leimaa. Maalataan piruja seinille, eikä nyt ainakaan tuo saa mitään, voi olla ensimmäinen ajatus koko sanasta. Avioehto kuitenkin on yksi sopimus muiden joukossa, sillä säädetään asiat etukäteen ja kaiken varalta. Avioehto on kuten jauhesammutin: toivottavasti ei tarvita koskaan mutta tarpeen sattuessa se on tärkeä.

Myös apua on tarjolla, jos ei jaksa. Julkisuudessa monikin avun saanut on kertonut, että sitä olisi pitänyt rohkaistua pyytämään jo aiemmin ja että apu usein myös auttaa.

Maakunnassakin on nyt viljelijäkummeja, lähin Sievissä. He ovat usein jo tilanpidon lopettaneita konkareita, asiantuntevia oloneuvoksia. Heidän palveluissaan on parasta se, että ne ovat maksuttomia. Kummit toimivat hyvää hyvyyttään.

#