torstai 23.5.2019 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vainajien muistoadressit jatkuvat tauon jälkeen – käytännöissä on suuria muutoksia, ja adressin on lähdettävä omaisten tahdosta. Taustalla on rahankeräyslaki.

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Pe 30.11.2018 klo 14:10 [päivitetty pe 14:14]

Hetken pysähdyksissä ollut vainajien muistaminen adressilla ja rahankeräyksellä jatkuu Nivalassa. Työn on ottanut välittääkseen Laurilan Kukka ja Hautaustoimisto. Vanhaan verrattuna asiat muuttuvat, osin paljonkin.

– Katsotaan miten ihmiset siihen suhtautuvat, miettii Reijo Laurila.

– Ja toivotaan, että suhtautuvat niin, että mennään lakipykälien mukaan, jatkaa Riitta Laurila.

Adressin pito meinasi loppua juuri lakipykäliin. Rahankeräys on lähtökohtaisesti Suomessa luvanvaraista, ja lupa voidaan pääsääntöisesti antaa vain Suomeen rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jonka toiminnan tarkoitus on yleishyödyllinen. Näin ollen esimerkiksi yksityishenkilö tai liikeyritys ei voi lupaa saada eikä siten myöskään toimeenpanna rahankeräystä.

Tuo ei tarkoita, etteikö Suomessakin olisi rahaa kerätty vainajien muistoksi ja hautajaisjärjestelyihin. Laki on kuitenkin muuttunut jo vuosia sitten, ja asiassa on toimittu harmaalla alueella. Kerrotaan, että poliisi on katsonut asioita läpi sormien. Toki poliisinkin rahankeräysohjeissa sanotaan, että pitkäkään toiminta ei tee asiaa lailliseksi.

Poliisihallituksesta kuitenkin kerrotaan Nivala-lehdelle, että rahankeräyslakiin on säädetty poikkeussäännös. Rahankeräyslakia ei sovelleta, jos muistamispyyntö esitetään kuolinilmoituksen tai muistokirjoituksen yhteydessä.

Laurilat pitävät hyvänä, että keräys voi jatkua. Se on yrittäjällekin yleisönpalvelua, ja ihmiset ovat käyneet asiaa kovasti kysymässä ja myös pyytämässä.

– Tämähän ei ole meistä johtuva vaan viranomaisasia. Ollaan siinä suhteessa varovaisia, sanoo Reijo Laurila.

Se että muistoadressin aloite tulee lähiomaisilta, selkeyttää tilanteen muutenkin kuin lain kannalta. Omaiset eivät ole välttämättä tyytyväisiä, jos joku muu aloittaa adressin keruun tai että koko keräys ylipäätään järjestetään.

Nykyisin liki puolet hautajaisista ovat niin sanottuja hiljaisia hautajaisia, eli niistä ei ole ilmoitusta eikä kutsua etukäteen. Jos kuolinilmoitusta tai omaisten laatimaa muistokirjoitusta ei ole, silloin rahankeruu ei onnistu.

Keräys vaatii siis aina omaisten tahdon. Yritys tai ulkopuoliset yksityishenkilöt eivät voi sitä lain mukaan avata.

Näin toimittaessa sille, että varsinainen rahan kerääminen toteutettaisiin kukkakaupan tiskin kautta, ei ole rahankeräyslainsäädännössä estettä. Sen sijaan sillä tavoin ei voi toimia, että rahankeräykset järjestettäisiin yrittäjän aloitteesta ja kokonaisuudessaan yrityksen kautta, poliisihallituksesta ohjeistetaan.

#