torstai 23.5.2019 | 04:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

13 vuotta Nivalassa asunut Thanyarat Chatkaeo kirjoitti ylioppilaaksi suomen kielellä

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti+
To 6.12.2018 klo 09:00

Ylioppilaaksi kirjoittaminen on aina ison työn takana, mutta Nivalan lukion tuoreelle ylioppilaalle Thanyarat Chatkaeolle urakka oli vielä huomattavasti keskimääräistä ylioppilaskokelasta suurempi.

Thanyarat Chatkaeo, kutsumanimeltään Miu, muutti Suomeen ja Nivalaan 7-vuotiaana täysin ummikkona. Sen jälkeen hän on opetellut suomen kielen, suorittanut suomalaisen peruskoulun ja nyt siis suomenkielisen ylioppilastutkinnon. Ylioppilasjuhlien hän myöntää pikkuisen jännittävän.

– On se mukavaa kun saa lakin päähän, Chatkaeo summaa urakkansa.

Nivalaan Chatkaeo muutti äitinsä avioliiton myötä. Lumeen hän sai ensikosketuksen heti tultuaan Suomeen loppukeväällä. Jo seuraavana syksynä hän aloitti koulun Kyösti Kallion koululla, vaikkei osannut suomea lainkaan. Sekä kieli että lumi tulivat kuitenkin nopeasti tutuiksi.

– Ennen vitoselle menoa ymmärsin suomea, mutta en puhunut. Sen jälkeen aloin puhua kieltä muiden kanssa. Suomi on vaikea kieli.

Peruskoulun jälkeen lukioon suuntaaminen ei varmasti ollut helpoin mahdollinen tie, mutta Thanyarat Chatkaeo halusi kokeilla, millaista lukio-opiskelu on. Siinä vaiheessa hän ei tiennyt, mihin ammattiin isona haluaa, joten lukiovuodet tarjosivat myös lisää miettimisaikaa.

– Olihan se paljon haastavampaa kuin peruskoulussa, hän kuvailee lukio-opiskelua.

Kuvataiteen lempiaineekseen nimeävä Chatkaeo suoritti lukion kolmessa vuodessa, mutta ei päässyt ylioppilaaksi vielä keväällä. Ylioppilaskirjoituksissa hän kirjoitti suomen toisena kielenä, englannin, maantiedon sekä matematiikan - ja hyvin meni.

Vaikka valkolakki asettuu virallisesti päähän vasta tänään, ovat jatko-opinnotkin jo olleet mielessä. Vahvimmin Chatkaeo on miettinyt Oulun yliopistoa, missä kiinnostaisivat eniten arkkitehtuurin opinnot. Myös matkailuala on hyvä vaihtoehto.

– Ehkä arkkitehdin työ on se haaveammatti, pohtii aiemmin potkunyrkkeilyä harrastanut Chatkaeo.

Tällä hetkellä Thanyarat Chatkaeo on töissä isäpuolensa työpaikalla Pro Estorella, missä hän on työskennellyt myös kesäisin ja koulun ohessa. Työtehtävät ovat kokoonpanopuolella.

Siihen 20-vuotias ei osaa vastata, kumpi tuntuu enemmän kotimaalta, Thaimaa vai Suomi. Thaimaassa perhe vierailee keskimäärin kerran vuodessa, yleensä kesälomalla. Chatkaeolla on kaksi sisarusta Nivalassa ja yksi Thaimaassa. Nivalasta on löytynyt hyvin kavereita, eikä Chatkaeo ole kokenut Suomessa ennakkoluuloja.

– Thaimaan sukulaisiin ja kavereihin pidetään yhteyttä Facebookin välityksellä.

Suurimmaksi eroiksi valtioiden välillä tuore ylioppilas mainitsee lämpötilan ja ruokakulttuurin. Suomalaiseen ruokaan hän kertoo jo tottuneensa.

Isoja lakkiaisia keskustassa asuva Chatkaeo ei aio järjestää, sillä hän lähtee tänään itsenäisyyspäivänä lomalle Thaimaahan. Syytä juhlaan kyllä olisi. Siksi hieno saavutus ylioppilaaksi pääsy kaikkien vaiheiden jälkeen on.

#