keskiviikko 26.6.2019 | 08:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Risto Puolimatka: Kyllä se ilmasto muuttuu täälläkin

Nivala-lehti+
To 13.12.2018 klo 06:00

Otsikko ei tarkoita pelkästään ilmastonmuutosta. Vaan sitä asennetta, mikä siihen ja moneen muuhunkin asiaan liittyy, ilmapiiriä.

Tässä on saanut viime aikoina törmätä kummallisiin uutisiin, joissa monessa on taustalla ihmisen itsekkyys. "Kun minä haluan tehdä näin."

Otetaan esimerkiksi rokotukset. Kunpa asia olisi niin yksinkertainen, että minua ei tarvitse rokottaa, jos minun mielestä rokotuksiin liittyy niin suuria riskejä. Semminkin kun oikeasti ei liity, sillä se on niin aukottomasti todistettu, että riskit rokottamattomuudesta ovat mittaluokkaa valtaisan paljon suuremmat.

Vaan kun asia ei ole näin yksinkertainen. Niin kylmä ja kyyninen ei voi ulkopuolinenkaan ihminen olla, kun miettii luotolaisperheen asiaa siten, että omatpa lapsensa jättää heitteille. Riskin rajaaminen omiin lapsiin on jo riittävän julmaa, mutta kun sen pesuveden mukana menevät naapurinkin lapset.

Satuin kuulemaan melko väkevän rokotusvastaisuuden vastaisen todistuksen. "Mitä sinä sitten ajattelet, jos sinun lapsesi sairastuu ja pahimmassa tapauksessa vammautuu tai kuolee?" Kysymys ei ollut saanut suoraa vastausta, mutta hiljaiseksi käyneestä kysymyksen kohteesta näki, että niin pitkälle tämä ei ollut asiaa ajatellutkaan, ihmeellisessä idealismissaan.

Nuo rokotukset ovat samalla lailla lähimmäisenrakkautta kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Jos aivan omaan napaan – näennäisesti – tuijottaa, ilmaston lämpeneminen saattaa olla näillä lakeuksilla jopa hyvä asia. Sää lämpenee, lämmityskustannukset pienenevät, sadot paranevat, "parhaassa" tapauksessa.

Mutta kun tuon "parhaan" tapauksen rinnalla muualla tapahtuu kamalia. On tässäkin lehdessä kerrottu Nivalan nimikkolähetin tarinaa Tansaniasta, missä sadetta ja kunnon satoa on saatu odottaa vuosikaudet.

Jos satoa ja työtä ja toimeentuloa ei ole jossain, ihminen lähtee hakemaan sitä muualta. Se että ilmaston muutos ei olisi niin radikaali kuin on ennustettu ja että sitä saataisiin hillityksi, se työ on parhainta lähimmäisenrakkautta ja yhteiskuntarauhan ylläpitämistä.

#