keskiviikko 26.6.2019 | 08:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tupalan nurkilta, Eetu Kupulisoja: Kunnia maan hiljaisille

Nivala-lehti+
Ke 19.12.2018 klo 06:00

Vierailin viime viikolla kokousreissun yhteydessä eduskunnassa tapaamassa Maria Lohelaa. Kattava haastattelu löytyy tästä lehdestä.

Aivan niin kattavana haastattelu ei kuitenkaan lehteen mahtunut, että siinä olisi saanut kyllin korostettua Lohelan näkemyksiä eduskuntatyön luonteesta.

Meille rivikansalaisille eduskunnan toiminnasta näkyy ulospäin vain se kuuluisa jäävuoren huippu. Televisioissa näkyvät täysistunnot ovat murto-osa kokonaisuudesta. Vain Arkadianmäen oma väki tietää, miten eduskunnan valtava koneisto oikeasti toimii.

Lohela esimerkiksi mainitsi yhtenä oman uransa kohokohtana ulkoasianvaliokunnan jäsenyyden heti ensimmäisellä kaudellaan. Kyseessä on yksi niistä eduskunnan arvostetuista toimielimistä, jotka tekevät valtavan tärkeää työtä, mutta joista me tavan pulliaiset emme tiedä juuri mitään.

Kansainvälinen työ eduskunnassa on muutenkin erittäin tärkeää, mutta kansan syville riveille se ei juurikaan näyttäydy. Kansanedustajan tulee Lohelan mielestä toimia aktiivisesti kaikilla tasoilla, mutta ihmiset ovat enimmäkseen ja hyvin ymmärrettävästi kiinnostuneita vain niistä tasoista, jotka ovat heitä lähellä.

Löyhänä aasinsiltana tästä päästään joulunajan kestoaiheeseen, jota meikäläinenkin tällä palstalla veisaa vuodesta toiseen. Taas on sen aika.

Joulua pidetään rauhoittumisen ja arkihuolten heittämisen aikana. Sitä se ei kuitenkaan ole läheskään kaikille. On paljon ammatteja, kuten nyt kestoesimerkki hoitoala, joissa ei yksinkertaisesti voi lyödä joulun ajaksi lappua luukulle. Työ on tehtävä, oli sitten joulupäivä tai harmaa lokakuinen torstai.

Joulun työvuoroihin riittää toki aina jonkin verran vapaaehtoisia, mutta aina töihin joutuu myös sellaisia, jotka olisivat mieluummin kotona perheen kanssa. Niin tai näin, täältä nousee tänäkin vuonna hattu korkealle niitä kohtaan, jotka joulun pyhinäkin harjoittavat ammattiaan.

Näillä ajatuksilla toivotan oikein hyvää ja mahdollisimman rauhallista joulua kaikille lukijoille. Arvostakaamme hiljaisia puurtajia yhteiskunnan kannalta elintärkeissä ammateissa, niin palvelutaloissa kuin eduskunnan valiokuntien saleissakin.

#