keskiviikko 26.6.2019 | 08:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus, Eetu Kupulisoja: Ilotulitteet vain ammattilaisille?

Nivala-lehti+
To 27.12.2018 klo 22:00

Ilotulitteisiin liittyvä lainsäädäntö on ollut kiristymään päin. Vuonna 2010 suojalasit muuttuivat suositellusta pakollisiksi, ja samoihin aikoihin kaikkiin ilotulitteisiin asetettiin 18 vuoden ikäraja. Lisäksi ilotulitteiden käyttöaikaa on lyhennetty neljällä tunnilla.

Ponnistelut ilotuliteturvallisuuden eteen ovat tuottaneet tulosta, sillä esimerkiksi viime vuodenvaihteessa silmävammoja kirjattiin vähiten pitkään aikaan. Silti sairaalahoitoa tarvitsi 12 henkilöä, joista vain yksi käytti suojalaseja.

Jos ovat säännökset, ovat myös itse raketit muuttuneet. Perinteisten tikkurakettien valta-asemaa ovat vieneet padat, jotka itsessään ovat helppoja ja turvallisia, kunhan niitä katselee riittävän kaukaa. Riskittömiä nekään eivät kuitenkaan ole, eivät ampujalle eivätkä katsojalle.

Kansalaisaloite.fi -palvelussa on tehty useampia aloitteita ilotulitteiden vähintään osittaisesta siirtämisestä vain ammattikäyttöön. Useamman järjestön kuun alussa tekemä aloite on kerännyt siinä määrin allekirjoituksia, että eduskunnan käsiteltäväksi eteneminen lienee todennäköistä.

Ammatti-ilotulituksiin siirtyminen eittämättä lisäisi ihmisten turvallisuutta. Suurimpia hyötyjiä olisivat silti eläimet, joille etenkin ilotulitusajan ulkopuolinen luvaton paukuttelu aiheuttaa paljon tarpeetonta stressiä.

#