keskiviikko 26.6.2019 | 09:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mistä uusia asukkaita vapautuviin kaksioihin? - Suvantokodin asunnot tyhjenevät ja Kestinpuisto täyttyy tällä viikolla

Kaija Vähäsöyrinki Nivala-lehti+
La 5.1.2019 klo 10:00

Suvantokodin asukkaat muuttavat uuteen Kestinpuiston tehostetun palveluasumisen taloon tämän viikon lopulla, kertoo toiminnanjohtaja Anne Palokangas Nivalan Vanhustenkotiyhdistyksestä.

– Talot ovat tyhjiä ensi maanantaina. Neljässä rakennuksessa on yhteensä 20 kaksiota sekä yhteisiä tiloja. Asunnot ovat kooltaan 37 –41 neliötä ja niissä on omat pesu- ja keittiötilat.

Vanhustenkotiyhdistyksellä on edelleen huomattavasti velkaa vuonna 1991 valmistuneista taloista ja myöhemmin tehdystä kattoremontista.

– Suvantokoti tehtiin 1990-luvulla palvelukodiksi parempikuntoisille vanhuksille. Yövalvontaa ei ollut. Tehostettua palveluasumista ei tuolloin edes ollut olemassa. Enemmän hoivaa tarvitsevat vanhukset olivat sairaaloiden vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.

– Sitten laitoshoitoa alettiin purkaa. Kotiin annettavien palveluiden määrän lisääntyminen näkyy siinä, että ikääntyneille suunnatut vuokrakodit ilman jatkuvaa hoivaa eivät käy kaupaksi ja taas tehostettuun palveluasumiseen tulijat ovat aina vain huonokuntoisempia. Valtakunnallinen vanhuspolitiikka on johtanut siihen, että ikääntyneen on asuttava mahdollisessa yksinäisyydessä juuri silloin, kun kaipaisi ympärilleen uusia tuttavuuksia entisten ikätovereiden kuoltua. Muiden pariin hän pääsee kun ei enää muista tai muuten pysty nauttimaan toisten seurasta.

Muutokset hoitopaikkojen tarpeessa tulivat yllätyksenä tiloja Kalliolle vuoraavalle yhdistykselle.

– Asiat etenivät nopealla tahdilla. Kallio ilmoitti lopettavansa tehostetun palveluasumisen tuottamisen Suvantokodilla elokuun lopussa. Lokakuun 18. päivänä ilmoitettiin, ettei paikkoja haluta edes alkuun kaavaillun tilapäishoidon järjestämiseen, Anne Palokangas kertoo.

Suvantokodin rakennusten muuttaminen Kallion vaatimusten mukaisiksi tilapäishoidon paikoiksi olisi vaatinut mittavia muutostöitä.

– Kolmen talon 15 paikasta olisi pitänyt tehdä 20 paikkaa, mikä olisi edellyttänyt seinien siirtämistä ja siitä seuraavia peruskorjaustarpeita, 70 prosentin tilamuutoksia eli käytännössä uudisrakentamista.

Suvantokodin talojen lisäksi Vanhustenkotiyhdistyksellä on muutakin vapaata tilaa.

– Tyynelässä on kolme yksiötä tyhjillään ja Niva-Onnissa on helmikuun alussa 9 tyhjää asuntoa, yksiöitä ja kaksioita, joihin asukkaat ostavat tarvitsemiaan palveluja. Käytännössä viidestä talosta on kaksi tyhjillään.

Anne Palokangas toivoo laajaa keskustelua Suvantokodin tulevaisuudesta.

– Talot sopisivat pienin muutoksin muuhun käyttöön. Nivalassa on aiemmin ollut senioritalohanke, voisiko kiinnostusta selvittää kyselyllä? Yhteisöasuminen voisi olla yksi vaihtoehto. Olisiko tulijoita tarpeeksi ja millaisia tiloja halutaan?

Tulevista käyttäjistä tulee olla tieto ennen talojen remontointia ja talotekniikan uudistamista.

– Siitäkin olisi hyvä keskustella, mitä palveluja halutaan? Kuka järjestää viriketoimintaa asukkaille? Nyt Kallio järjestää viriketoimintaa viereisessä Kotikeskuksessa, joka on kaupungin omistama.

– Olisi hienoa, jos päästäisiin tarkastelemaan kokonaiskuvaa, mitä tarpeita meillä on Nivalassa järjestää palveluita erityisryhmille ja eri ikäisille ihmisille ja millaisia mahdollisuuksia löytyisi eri kiinteistöjen omistajien mahdollisesta yhteistyöstä.

Palokankaan mukaan keskustelussa voisivat olla mukana kaupungin, Vanhustenkotiyhdistyksen, Vuokrakotien ja Kallion lisäksi eläkeläisjärjestöt sekä muut yhdistykset ja toimijat, etenkin ikäihmisten ajatuksia kaivataan.

Nivalan Vanhustenkotiyhdistys ry

Tarjoaa asuntoja vanhuksille viidessä kohteessa:

Mattilan palvelutalo Vapaudentiellä. Asukaspaikkoja yhteensä 41. Tehostettua palveluasumista. Valmistunut 2005.

Tyynelä Vapaudentiellä Mattilan vieressä. 20 asuntoa. Valmistunut 1980, peruskorjaus 2005.

Niittykoti Niittytiellä, 2 taloa, 20 asuntoa. Tehostettua palveluasumista. Valmistunut 1971-1974, peruskorjaukset vuosina 1995-1996.

Suvantokoti Raivaajantiellä, 4 taloa, 20 asuntoa. Valmistunut 1991.

Niva-Onni Kalliosaarentiellä 5 taloa, 25 asuntoa. Valmistunut 1986.

#