keskiviikko 26.6.2019 | 09:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kirkkoherra huojentunut vuosien kanttorikiistan tultua päätökseen

KHO totesi vuoden 2015 irtisanomisen lailliseksi

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Pe 4.1.2019 klo 15:00

Nivalan evankelisluterilainen seurakunta on voittanut monivuotisen kiistan kanttorinsa irtisanomisesta. Kanttori valitti irtisanomisesta ensin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka ei pitänyt irtisanomista laittomana. Nyt samalle kannalle on tullut myös korkein hallinto-oikeus.

– Helpotus on päällimmäinen tunne, kun saa jollekin asialle loppupisteen, sanoo kirkkoherra Sanna Jukkola.

Jukkola huomauttaa, että tällaisissa kiistoissa on aina myös sijaiskärsijä. Tässä tapauksessa se on ollut seurakunnan toinen kanttori Anu Rautio, joka on saanut hoitaa virkaa nämä vuodet sijaisena.

Kiista sai päätöksen hieman ennen joulua, jolloin KHO linjasi, että Nivalan seurakunnalla oli lailliset perusteet irtisanoa kanttori. Päätöksen tultua Jukkola kukitti Raution pikimmin ja poisti seurakunnan verkkosivuilta tämän tittelistä kirjaimet "vs".

Monivuotisen kiistan taustalla on vuonna 2005 sattunut tapaturma, jonka seurauksena silloinen kanttorin viran hoitaja joutui työkyvyttömäksi. Nivalan seurakunta piti kuitenkin hänen virkasuhteensa voimassa, kunnes kanttori saisi hankittua itselleen uuden ammatin. Kun uusi tutkinto oli valmis, Nivalan seurakunta piti selvänä, että kanttori eroaa virastaan.

Kanttori ei kuitenkaan eronnut, ja Nivalan seurakunnan kirkkoneuvosto irtisanoi hänet vuonna 2015. Kanttori teki irtisanomisesta ensin oikaisupyynnön kirkkoneuvostolle. Kun neuvosto ei muuttanut kantaansa, kanttori valitti hallinto-oikeuteen ja vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Olen ollut levollisin mielin koko ajan, kun on lukenut kirkkolain ja -järjestyksen huolella, Jukkola sanoo.

Jos pitkästä kiistasta ja oikeuslaitosten läpikäynnistä haluaa löytää jotain hyvää, Jukkola sanoo olevansa sitä mieltä, että meillä on hyvä hallintojärjestelmä, joka panee virkamiehet tekemään työnsä oikein ja tarkasti.

Olen ollut levollisin mielin koko ajan, kun on lukenut kirkkolain ja -järjestyksen huolella.

#