lauantai 17.8.2019 | 18:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivala-lehden tekijöitä tentattiin sanomalehtiviikolla Välikylän koululla

Nivala-lehti+
Ke 30.1.2019 klo 11:05 [päivitetty ke 11:07]

Viikko lähti mukavasti käyntiin maanantaina, kun aloimme tutkia sanomalehtiä. Sanomalehtiviikolla on tarkoitus tutustua sanomalehtiin ja opetella lukemaan niitä. Sanomalehtiä tulee koululle tämän viikon aikana jokaiselle koulun oppilaalle.

Sanomalehden lukemisessa on tärkeää muistaa tiedon luotettavuus. Tällä viikolla opettelemme muun muassa medialukutaitoa. Nykyään, somen aikana medialukutaidon merkitys korostuu entisestään. On hyvä osata erottaa oikea tietoa virheellisestä informaatiosta. Medialukutaidon ja mediakriittisyyden osaaminen on tärkeää erityisesti netissä ja paikallaan myös luettaessa eri sanoma- ja aikakauslehtiä.

Nivala-lehden tekijät vierailivat maanantaina Välikylän koululla. Päätoimittaja Risto Puolimatka, toimittaja Eetu Kupulisoja ja myyntipäällikkö Antti Leinonen kertoivat, miten sanomalehti tehdään, mistä se saa tuloja, miten se muotoillaan, kauanko sen tekemisessä menee ja missä se painetaan.

Toimittajien mielestä hyvän lehden kriteeri on tasapuolisuus ja se, että kaikenikäisille on lehdessä jotain mielenkiintoista. Risto Puolimatkan mukaan toimittajat pyrkivät totuuteen ja jos tulee virhe, se korjataan seuraavassa numerossa.

Lukijat voivat myös ilmoittaa lehdelle mahdollisista uutisista, lähettää lehdelle kuvia tai ostaa mainostilaa lehdestä. Kuluvan viikon aikana kaikki Välikylän 3.-6.-luokkien oppilaat saavat tehdä oman sanomalehden kotiin vietäväksi.

Digilehti vastaan paperilehti oli oppilaiden kysymys: kumpi on ekologisempaa digi- vai paperilehden teko? Asiasta voidaan olla montaa mieltä. Digi- tai näköislehden voi lukea tietokoneella tai älylaitteella. Paperilehden tekemiseen tarvitaan puuta, mutta tietenkin tietokoneen käytössä kuluu sähköä, mutta ei kovin paljon. Ekologisempaa voi olla digilehden teko, koska puuta ei käytetä lehden tekoon, mutta monien mielestä paperilehti on mukavampi lukea.

Oppilaiden mielipide sanomalehtiviikosta, mitä he sanovat? Rasmus Vähätiiton mielestä sanomalehtiviikko on hauska ja rento. Muidenkin koulun oppilaiden mielestä sanomalehtien tekeminen ja lukeminen on mukavaa. Luokissa oppilaat ovat tutustuneet sanomalehtiin ja lehden tekemiseen pelien, kirjojen ja netin kautta. Oppilaat ovat saaneet lukea sanomalehdistä tuoreimmat uutiset ja vanhoja lehtiä on käytetty kuvataiteen ja liikuntatuntien aikana.

Katriina Oja

Valto Hintsala

Kirjoittajat ovat Välikylän koulun oppilaita.

#