torstai 23.5.2019 | 03:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan kolumni: Nuori, haluatko helposti miljonääriksi?

Nivala-lehti+
To 31.1.2019 klo 06:00

Hyvä peruskouluikäinen nuori, joka kenties Sanomalehtiviikon ansiosta luet tätä kolumnia: haluaisitko, että pankkitililläsi olisi miljoona euroa?

Arvelen, että vastauksesi on kyllä. Siinä tapauksessa minulla on hyviä uutisia. Tavoite on nimittäin helppo saavuttaa – kunhan aloitat heti.

Homman nimi on hyvin yksinkertainen: laita joka kuukausi hieman rahaa säästöön. Alussa tärkeintä eivät ole summat, tärkeintä on aloittaminen. Jos et saa esimerkiksi viikko- tai kuukausirahaa, hae alkupääoma vaikkapa syntymäpäivä- ja joululahjarahoista tai odota ensimmäisiä kesätyörahojasi.

Kun maltat säännöllisesti laittaa osan niistä poikimaan, rikastumista ei voi välttää. Nuorena säästämäsi kolikot ehtivät ennen eläkeikääsi paisua paksuiksi setelinipuiksi.

Tässä kohti tarvitaan apua vanhemmiltasi. Rikastumiseen ei nimittäin riitä se, että tiputat ylimääräiset rahasi säästöpossuun ja toivot sen kasvavan jättisiaksi. Eikä se, että talletat rahat säästötilille.

Oikea vastaus on – anteeksi vaikea termi – passiivinen indeksirahasto, joka sijoittaa osakemarkkinoiden indeksiin. Ensimmäinen sudenkuoppa on, että pankkien ensimmäisenä tarjoamat rahastot ovat usein niin sanottuja aktiivisia rahastoja, eli pankkien salkunhoitajat hoitavat rahastoja ja vievät merkittävän osan tuotoista mukanaan.

Passiivisista rahastoista ei moisia kuluja kerry, joten – vaikka pankkien sedät ja tädit eivät pidä, kun näin sanon – on erittäin tärkeää valita passiivinen indeksirahasto.

Kerrataanpa hieman. Ajatus siis on, että sijoitat rahastoosi pienen summan joka kuukausi. Koululaisena summat tosiaankin saavat olla pieniä, mutta kun myöhemmin siirryt työelämään ja alat nostaa säännöllistä kuukausipalkkaa, pystyt kasvattamaan kuukausisijoituksen määrää. Korkoa korolle -ilmiön vuoksi tärkeintä on joka tapauksessa aloittaa mahdollisimman aikaisin, jotta mylly ehtii pyöriä tarpeeksi monta kierrosta.

Milloin on sitten syytä odottaa olevansa miljonääri? Kuten todettua, kyse on pitkäjänteisestä toiminnasta, eli se hetki koittaa vasta arviolta 50 vuoden kuluttua.

Vaan kuulostaako sekään huonolta? Olla miljonääri ja eläkkeellä eli täysin vapaa työelämän vaatimuksista. Ei minusta.

Eetu Kupulisoja

eetu.kupulisoja@nivala-lehti.fi

#