lauantai 17.8.2019 | 18:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jedun Nivalan yksikössä järjestettiin ensimmäiset Taitaja-semifinaalit – Kilpailu on hyvä keino testata omaa osaamistaan

Tuovi Pulkkanen Nivala-lehti+
To 31.1.2019 klo 12:00

Hiusmuotoilun Taitaja-semifinaaleissa karsittiin tiistaina kahdeksan nuorta kilpailemaan finaalissa toukokuussa Joensuussa. Nivalan Jedulla kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Ammattioppilaitoksista ympäri Suomea Nivalaan kokoontuneet hiusalan 36 opiskelijaa tekivät päivän aikana kaksi kilpailutyötä. Aamupäivän osiossa tehtiin miesharjoituspäälle hiusten leikkaus, parran muotoilu ja viimeistely.

Iltapäivällä nuoret kilpailijat tekivät naisen harjoituspäähän mallin mukaisen leikkauksen värjäyksen ja viimeistelyn. Finaaleissa työt ovat asiakaslähtöisiä ja ne tehdään live-asiakkaalle.

Jedulta kilpailussa olivat mukana Essi Heikkilä Haapavedeltä ja Roosa Virta Nivalasta. Iltapäivällä kilpailun päättymisen jälkeen he totesivat, että vaikka kilpailua varten harjoiteltiinkin paljon, tuntui että värjäystä olisi pitänyt tehdä paljon enemmän.

– Aamupäivä sujui helpommin, mutta iltapäivän kilpailutyö oli vaikea. Siinä joutui käyttämään monenlaisia tekniikoita, työssä oli monia elementtejä ja värjäys oli haastava. Se olisi voinut mennä paremminkin, tytöt totesivat.

Iltapäivän kilpailutyön suorittamiseen oli aikaa kolme tuntia ja kilpailijat saivat nähdä mallin kymmenen minuuttia ennen kilpailun alkua. Samalla he saivat kirjekuoret, jossa oli mallikuvat ja työsuunnitelman tekeminen aloitettiin siitä hetkestä.

– Aikaa ei ollut yhtään liikaa, koko ajan tiedosti sen, että aika kuluu todella nopeasti, Heikkilä ja Virta kertovat.

Molemmilla oli kilpailuun osallistuessaan tavoitteena päästä finaaliin asti, mutta he toteavat, että joka tapauksessa kilpailu on hyvä keino testata omaa osaamistaan ja nähdä mitä kannattaa lähteä kehittämään omassa työskentelyssään. Se on kuitenkin kummallekin selvinnyt jo opintojen varhaisessa vaiheessa, että valittu ala on oikea.

Hiusalan opettaja Kirsi Jämsä Nivalan Jedulta kertoo, että kisaa tuomaroidaan kahdella tavalla.

– Työskentelytilassa arvioidaan työskentelyturvallisuutta ja sääntöjen noudattamista. Lopputyön arvioijat arvioivat mallinmukaisuutta tiettyjen kriteerien mukaisesti.

Kilpailuun osallistuneet opiskelijat ovat harjoitelleet sekä opiskelun puitteissa, että itsenäisesti.

– Kilpailuun osallistuvilla nuorilla on motivaatiota kehittää osaamistaan ja kilpailuun löytyy innostuneita opiskelijoita, kun he kuulevat mahdollisuudesta. Taitaja-kilpailuun osallistuvat ovat toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita. Osallistujien yläikäraja on 21-vuotta.

Jämsä sanoo, että Taitaja-kisat ovat hauska tapa kilpailla osaamisesta.

– Opiskelijoille kilpailutilanne on turvallinen, kun ympärillä on tutut ihmiset, koska kilpailuihin lähdetään aina pienellä porukalla. Kilpailijoista ja tuomareista muodostuu tavallaan yhteisö, jossa on aina positiivinen, toisia kannustava ilmapiiri.

Kilpailemisesta on opiskelijoille Jämsän mukaan hyötyä tulevaisuuden kannalta.

– Kun he ovat treenanneet kilpailuun, heidän ammattitaitonsa on kehittynyt. Samalla on kehittynyt nopeus, työskentelyvarmuus ja paineensietokyky. Kilpailijat saavat osallistumisestaan todistuksen, jolla on merkitystä myös työnhakutilanteessa.

Jedulla kuluva viikko vietetään kilpailujen merkeissä. Viidessä yksikössä kilpaillaan osaamisaluekohtaisia semifinaaleja, joissa selviää toukokuun finaaleihin menijät. Nivalassa semifinaalit olivat hiusalan opiskelijoille, Oulaisissa karsittiin tiistaina kahdeksan osaavinta verkkosivujen tuottamisessa. Ravintolakokit kisasivat keskiviikkona Oulaisissa omat karsintansa. Torstaina käydään rakennuspuuseppien semifinaali Kalajoella ja Ylivieskassa on perjantaina karsitaan lähihoitajat, jotka pääsevät jatkoon.

Taitaja 2019 hiusmuotoilu -semifinaalin kahdeksan parasta olivat Ala-Penttilä Minna (Vamia), Suominen Lassi (Salon seudun ammattiopisto), Söderman Janica (Salon seudun ammattiopisto), Mäkinen Tiia (Valkeakosken ammattiopisto), Yershova Alona (Turun ammatti-instituutti), Tolvi Maija (Salon seudun ammattiopisto), Kapanen Waltter (Gradia Jyväskylä) ja Keurulainen Suvi (Keuda).

Roosa Virta sijoittui 13. sijalle ja Essi Heikkilä sijalle 24.

Aikaa ei ollut yhtään liikaa, koko ajan tiedosti sen, että aika kuluu todella nopeasti.

#