lauantai 17.8.2019 | 18:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luminen rekisterikilpi voi johtaa sakkoon - ikävä "pikavoitto" saattaa yllättää autoilijan

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
To 31.1.2019 klo 09:30

Rekisterinumeron peittymisessä on yllättävä sakkoriski. Suomen lain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla. Rekisterinumeron peittyminen on periaatteessa rikesakon alainen asia.

Talvinen Suomi voi yllättää autoilijan pienellä, mutta ikävimmillään kalliilla sattumuksella. Oli lumikaaos tai suojasää, ajoneuvon rekisterikilpi peittyy herkästi lumeen, jäähän, loskaan tai likaan. Niin ei saisi käydä, sillä lain mukaan jokainen rekisteröity ajoneuvo tulee olla aina tunnistettavissa. Tunnistaminen tapahtuu rekisterinumerolla.

Luminen tai likainen kulkupeli voi tulla kuljettajalle kalliiksi myös ilman pysäköintivirhemaksua. Suomessa saa ajaa julkisilla teillä vain rekisteröidyillä ajoneuvoilla. Koska rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla, asian toteutumisen valvonta on rikesakon alaista. Lumi tai lika saattava luoda sakkoriskin missä vain.

– Poliisi toteaakin kilven likaisuudesta, että ajoneuvot pitää pystyä tunnistamaan liikenteessä rekisterikilven avulla. Lainsäädäntömme mukaisesti sakon voi saada, jos kilpi ei ole vaikeuksitta luettavissa. Poliisi antaa esimerkkeinä lumisuuden, likaisuuden, kilven vaurioituneisuuden, sijoittamisen ja kiinnittämisen, EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi kertoo.

– Rekisterikilven lumisuus tai likaisuus voi muodostua ongelmaksi parkkihalleissa, joissa on käytössä kamerapysäköinti, Pallaskorpi kertoo.

Pallaskorven mukaan valvontaa suorittava poliisi arvioi onko esimerkiksi takarekisterikilpi pöllynnyt lumen peittämäksi kyseisen ajon aikana vai ollut piilossa jo pidempään. Ajoneuvon kuljettaja voi kesken matkan joutua puhdistamaan kilven. Poliisista kerrotaan, että lievimmillään tehtävä hoituu neuvoin, ohjein ja huomautuksin, mutta voi olla myös ajoneuvorikkomus, mistä kirjattavien päiväsakkojen määrä voi olla 4-12 kappaletta.

#