torstai 23.1.2020 | 12:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hiitola saa tukirahaa 53 000 euroa ladun valaisuun – Uudet valot pyritään saamaan käyttöön ensi talven lumille

Risto Puolimatka Nivala-lehti
To 7.2.2019 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hiitolan ulkoilualue saa 52 795 euroa Leader-hanketukea. Tuella laajennetaan valaistua latua ja valaistus päivitetään nykyaikaiseksi. Lisäksi rakennetaan naperolatu, pulkkamäki ja grillikota sekä kunnostetaan pysäköintialue.

– Voi olla, että osa on saatu jo siihen malliin, vastaa Tuomas Sarjanoja kysymykseen, joko ensi talvena hiihdetään uusilla valoilla.

Hiitolassa on nyt kaksi kahden ja puolen kilometrin latua, joista toinen on valaistu. Tuella valaistaan toinenkin lenkki.

Pulkkamäki rakennetaan sen mukaan, mitä vanhoille ampumaradan maavalleille tehdään. Jos ampumisen jäljiltä lyijyä sisältäville valleille riittää peitto, pulkkamäki rakennetaan niiden päälle. Jos taas maat pitää kuljettaa pois, pulkkamäki rakennetaan kokonaan uudelleen.

Työt alkavat jo näillä lumilla, kun vanha sähkölinja puretaan alta pois, jotta uusia tolppia voi alkaa pystyttää. Vanha tiensä päähän tullut ampumaradan huoltorakennus puretaan, ja sen tilalle rakennetaan grillikota.

Hiitola palvelee hiihto-, lenkkeily- ja muita ulkoliikunnan harrastajia laajasti koko paikkakunnan alueelta, mutta se ei ole viime vuosikymmenten aikana ollut oikein kenenkään hoidossa, Keskipiste-Leader toteaa tukihankkeesta. Hiitolan ulkoliikunta-alue sijaitsee nelisen kilometriä Nivalan keskustasta Sarjankylän suuntaan. Hiihtäjiä siellä lienee enemmän kuin Pyssymäellä.

Tuen saaja on Sarjankylä-Erkkilän Kehitysosuuskunta. Keskipiste-Leaderin mukaan Hiitolan alueen hallinta ja toiminnan ylläpito sopii Sarjankylän ja Erkkilän kylän toimijoille sen läheisen sijainnin vuoksi ja on hyvä jatke Erkkisjärven ulkoilukeskus -hankkeelle, koska sieltä puuttuu valaistu hiihtolatu.

Hiitolan hankkeen kokonaiskustannukset ovat runsaat 81 000 euroa, mistä Leader-tuki kattaa 65 prosenttia. Omarahoitusosuudesta vajaa 4000 euroa on kehitysosuuskunnan rahaa ja talkootyön osuus on vajaa 25 000 euroa, mikä tarkoittaa yli tuhatta talkootyötuntia.

– Leader-rahoitusta myönnetään mielellään tällaisille hankkeille, jossa tehdään paljon talkootöitä yhteisen hyvän eteen. Samalla kun myönnetään tukea esimerkiksi hiihtoladun ja grillikodan rakentamiskustannuksiin, tuetaan myös yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä, sanoo hankeneuvoja Anni-Mari Isoherranen Keskipiste-Leaderiltä.

Käytännössä päätös tuesta toteutuu Keskipiste-Leaderin esityksen mukaisena. Lopullisen päätöksen tekee ELY-keskus.

#