torstai 23.5.2019 | 04:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan kolumni: Hyvällä kalustolla on hyvä hiihtää

Nivala-lehti+
To 21.2.2019 klo 06:00

Liki kaikilla meistä on kaveripiirissä (ellei jopa pelikuvassa) se tyyppi, jonka edelliset hiihtokokemukset ovat armeijasta. Siellä on inttislangin mukaisesti hajottu valtion jättimäisiin puusuksiin ja vannottu, ettei hiihdetä enää koskaan. Harmillisen monella tuo lupaus on pitänyt.

Tässä lehdessä kerrotaan Pyssymäellä sunnuntaina järjestettävästä hiihtoklinikasta, jossa jokainen pääsee testaamaan, millaista on hiihtää erinomaisella kalustolla. Seefeldin MM-kisojen innoittamana kenellä tahansa on mahdollisuus olla hetki oman elämänsä iivoniskanen tai kristapärmäkoski.

Hiihto on mitä suuremmissa määrin välineurheilua. On päivänselvää, että mikäli kapula ei luista tai pidä, homma ei ole nautinnollista. Joku voi väittää, että kasvaapahan kunto nopeammin, mutta näinhän se ei ole - huonolla suksella kun ei tule lähdettyä ladulle vaan silloin jäädään sohvalle syömään keksejä.

Vaikka itse olen vannoutunut vapaan hiihtotavan mies, tervehdin suurella ilolla helppohoitoisten perinteisen suksien läpilyöntiä. Olen jopa vähän kateellinen: moisia käyttävien ei tarvitse kuin laittaa sukset jalkaan ja lähteä, oli keli mikä hyvänsä. Voiteluun ei tarvitse uhrata ajatustakaan.

Suksien lisäksi yllättävä psykologinen vaikutus on myös hiihtoasulla. Lepattavan tuulipuvun vaihtaminen käyttötarkoitukseen suunniteltuun pukuun tuo yllättävää itseluottamusta hiihtoon. Ainakin allekirjoittanut on todennut sen lisäävän ammattimaista vaikutelmaa, vaikkei ladulla juuri mihinkään pääsisikään.

Lopuksi vielä niihin oikeisiin ammattilaisiin, jotka aloittavat urakkansa Itävallan laduilla ja mäissä tänään. Henkilökohtaisella tasolla suurin toive kisojen suhteen on se, että yhdistetyn kärkinimet Ilkka Herola ja Eero Hirvonen onnistuisivat kunnolla mäkiosuudella. Hiihtovauhti riittää vaikka mihin, kunhan tarpeeksi läheltä kärkeä pääsee iskemään.

Erikoismäestä ei mitalia tule, mutta hiihdosta voi hyvinkin tulla useampikin. Ensi viikon keskiviikko on päivä, joka Iivo Niskasen kalenterissa on tämän vuoden osalta paksuimmin ympyröity. Silloin kannattaa varata aikaa mitalikahveille.

#