torstai 23.5.2019 | 03:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Risto Puolimatkan Tupalan nurkilta: Lumen pudottelua ja lehmiä

Nivala-lehti+
To 28.2.2019 klo 06:00

Aloitetaan lumella. Menen lopuksi tuohon lehmäasiaan, sillä se juontuu juuri tuosta lumenpudottelusta.

Ihmisen pitää päästä pudottelemaan lunta katolta – kun kerran muutkin. Tapaus sattui viime viikonloppuna pohjoisempana maakunnassa hyvän ystävän suvun vapaa-ajan asunnolla, hänen entisen kotinsa katolla.

Liekö tuo 1970-luvulla rakennettu osin tasakattoinen talo ollut romahtamassa ilman toimiamme, mutta kyseessä oli jo vähän perinnekin. Sellaista yhdensorttista äijäpuuhastelua lauantaipäivän ratoksi.

Mietittiin siinä viime aikoina mediassa esiintyneen SYKE:n johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen sanoja. Hän muistutti useammassakin haastattelussa, että vaarallisempaa lumen pudottelu voi olla tekijälleen kuin lumi talolle.

Ystävä siihen muistelemaan, että takavuosina joku poliitikko tai virkamies olisi antanut suunnilleen ymmärtää, että meillä on kansallinen hätätila, jos joka hemmo ei nyt juuri lähde kattoaan lumesta kolaamaan. Mistä sitten seurasi useampikin kohtalokas turma.

Mutta ei ollut minullekaan, omaa taloa omistamattomalle ihmiselle ensimmäinen kerta, kun olin lumitöissä katolla. Tämä tapahtui joskus kymmenkunta vuotta sitten, kun olin Pirkanmaalla tuttujen isäntien maatalousyhtymälle hälytettynä kolaamassa lunta navetan katolta. Se nimittäin uhkasi jo romahtaa.

Katselin, helsinkiläispoika, navetan yhtä isoa ilmanvaihtorööriä ja kysyin isänniltäni, onko tuossa minkäänlaista lämmön talteenottoa. Minuun luotiin vähän outo katse, ja vastaus kuului vain että "ei".

Terävänä toimittaja esitin tietysti jatkokysymyksen: millä navetta lämpenee, tausta-ajatuksena se, että kun energiaa on noin tuhlatakin.

– Se lämpenee lehmillä. Yksi lehmä on puoli kilowattia, kuului vastaus.

Kannattaa siis kolata lunta katolta. Saattaa saada uutta tietoa lehmänviljelijän arjesta.

#