torstai 23.5.2019 | 04:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toimitusjohtaja, 50, hiihtää, soutaa ja tekee ovia – Liikunnalla ja ulkoilulla iso merkitys Arto Viitalan työn vastapainona

Risto Puolimatka Nivala-lehti+
Pe 8.3.2019 klo 06:00

Toimitusjohtaja Arto Viitala on viettänyt tämän viikon talvilomaa. Kuinka ollakaan, mies saatiin haastatteluun puhelimitse kalareissulta Pyhäjärveltä.

– Justiin käytiin kelkkailemassa ja kohta mennään koukkuja katselemaan, Viitala kertoo.

Sen verran uusi kalastuspaikka on Pyhäjärvi, että pitää huikata kalakaverille, mitä sieltä järvestä oikein nousee. Ahventa ja siikaa kuuluu nousevan pilkillä ja koukulla madetta ja haukea ja jos hyvin sattuu, kuhaa.

– Kalamiehiä ollaan, että kaikki hyvä mikä nousee, otetaan talteen. Syödään tai pakkaseen, Viitala sanoo.

Viitala on Välikylällä toimivan Edux-ovitehtaan toimitusjohtaja. Hän perusti yhtiön 1990. Tätä nykyä hän omistaa sen yhdessä veljensä Mika Viitalan kanssa. Veli tuli mukaan yhtiöön 2000-luvun alussa ja omistaa siitä nyt reilun kolmanneksen ja Arto Viitala loput.

Edux tekee 35 000 ovea vuodessa karmeineen ja kynnyksineen. Koko tuotanto on Nivalan Välikylällä. Yhtiö työllistää omistajineen liki 50 ihmistä.

– Jos nyt miettii näitä vuosia, kun on 29 vuotta tahkonnut, ei ole ollut kahta samanlaista päivää. Joskus on stressiä enemmän kuin yksi mies kaipaa, mutta mitään en vaihtaisi pois, Viitala sanoo ja kiittää työväkeänsä ja sen loistavaa porukkahenkeä.

Ovet ovat pääosin puuta. Puusta pyritään ostamaan niin iso osa kotimaasta kuin se on taloudellisesti järkevää. Eniten rakenteissa on mäntyä, osin myös koivua ja etenkin kynnyksissä jalopuulajeja. Rakenteisiin menee myös metalleja, esimerkiksi parvekkeen oviin alumiinia. Lasit tulevat Nivalasta, BestGlassilta.

Eduxin isoin markkina on Suomessa. Suurin vientimaa on Norja, jonne menee 30 prosenttia yhtiön tuotannosta. Pienempiä vientimaita ovat Ruotsi ja Englanti. Venäjällekin on tehty vähäisessä määrin kauppaa, mutta se on heikon valuuttansa takia vaikeampi vientimarkkina.

– Kuoppia ja monttuja on ollut mutta nyt on mielenkiintoista, Viitala luonnehtii markkinoita nyt ja kuvaa niitä haasteellisiksi.

Eduxin ovista myydään suunnilleen puolet uudiskohteisiin ja toinen puoli saneerattaviin rakennuksiin. Parempina aikoina uudisrakennuksiin, nyt hieman yli puolet, ja kun suhdanteet eivät suosi uudisrakentamista, saneerauspuoli nostaa osuuttaan.

Yhtiö on investoinut viime vuosina sen verran, että tuotanto on saatu tehokkaammaksi. Investoinnit antavat uusia mahdollisuuksia, ja tuotantoa on nyt varaa nostaa.

– Se on myynnistä kiinni sitten.

Viitala pitää itseään enemmänkin tuotanto- kuin myyntimiehenä. Siksi hän viihtyy yhä enemmän tehtaalla eikä niinkään matkoilla ja markkinoimassa.

– Mukava että pääsee Nivalassa hiihtämään. On parempi pitää myyntimiehet liikkeellä, sanoo mies jolle tuli viime talvena, hyvänä hiihtovuonna, yli 2000 latukilometriä.

Eikä pelkästään Nivalan laduilla. Tuttuja ovat Finlandia- ja Tervahiihto, Vuokatti ja Ylläs-Levi. Matkat ovat olleet yleensä 30-50 kilometrin haarukassa. Viime talvena Tervahiihdossa matka oli 80 kilometriä ja aika minuuttia vaille kuusi tuntia. Tälle, ei niin hyvälle hiihtotalvelle Viitala arvelee kilometrejä tulevan kaikkiaan 1500.

Onko liikunta vastapaino toimitusjohtajan työlle?

– On, ehdottomasti, tulee varma ja nopea vastaus.

Johtajan liikuntaharrastus heijastuu muutenkin Eduxin henkilöstöön. Yhtiö tukee erilaisia liikuntamuotoja muun muassa Nivalan Liikuntakeskuksen kautta. Samoin esimerkiksi maratonjuoksijoiden kilpailumatkoihin on osallistuttu taloudellisesti.

Viitala on ollut Sulkavalla soutamassa seitsemän kertaa. Yhtiön nimeä kantava soutujoukkue voitti siellä pari vuotta sitten kirkkoveneiden 60 kilometrin suomenmestaruuden.

Arto Viitala juhlii syntymäpäiviään lauantaina Nivalan Nuorisoseuralla. Sitä ennen hänellä on aikeissa käydä Hiitolassa pieni hiihtolenkki. Jos keli on hyvä, kolmessa tunnissa pitäisi taittua 50 kilometriä.

Ensi vuonna on vuorossa yhtiön tasaiset syntymäpäivät, kun Edux täyttää 30 vuotta.

– Ei kai tässä osaa muuta tehdäkään, ovimies sanoo.

Kuoppia ja monttuja on ollut mutta nyt on mielenkiintoista.

#