torstai 23.5.2019 | 03:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Maanviljelijän pitää äänestää maanviljelijää” – 90 vuotta täyttävä Jaakko Vuolteenaho seuraa ahkerasti politiikkaa ja muita uutisia läppäriltään

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti+
To 7.3.2019 klo 09:30

Hoitolan tilan ”perääntymispoterossa” on tänään torstaina suuri päivä, kun vanha isäntä Jaakko Vuolteenaho täyttää 90 vuotta. Osa sukulaisista vieraili päivänsankarin luona Erkkilässä jo viime viikonloppuna, joten vielä alkuviikosta oli epäselvää, millaisia juhlallisuuksia varsinainen merkkipäivä tuo tullessaan.

Pitkän uran viljelijänä tehnyt Vuolteenaho muutti vaimonsa kanssa 30 vuotta sitten syntymäkodistaan, sukutilan päärakennuksesta pihapiiriin rakennettuun pienempään taloon, jota hän perääntymispoteroksi nimittää. Samaan aikaan hän jäi eläkkeelle ja jätti sikatilan poikansa Jarmon hoidettavaksi.

– Kahdeksankymppiseksi asti ajelin työkoneita. Kun eläkeläisenä pääsi pellolle, eikä ollut vastuuta, työnteko oli mukavaa. Mielessä oli vain se työ mitä oli tekemässä, Vuolteenaho kertaa.

Yksi Vuolteenahon elämänohjeista on ollut se, että sukupolvenvaihdosta tehtäessä tila pitää luovuttaa paremmassa kunnossa seuraajalle, kuin on itse sen saanut.

Maatalous ja maanviljelijän asema ovat edelleen hyvin lähellä Vuolteenahon sydäntä. Myös tulevia eduskuntavaaleja kokenut poliitikko on lähestynyt maatalouden kautta. Hän muistuttaa viljelijöitä siitä, että oman edun vuoksi on oltava tarkkana, ketä äänestää. Ruoka ei tule pöytään itsestään.

– Maanviljelijän pitää äänestää maanviljelijää. Ei auta, vaikka joku on ”suuri maatalouden ystävä”. Sitä hommaa ei voi sisäistää, jos ei ole itse viljelijä, Vuolteenaho paaluttaa.

Ehdokkaaltaan Vuolteenaho toivoo myös kunnossa olevaa avioliittoa, sillä hänen mielestään hyvä avioliitto on yhteiskunnan perusta. Hän ei näe kynnyskysymyksenä ehdokkaan löytymistä omasta pitäjästä: aluetta pitää hoitaa alueena, sillä pitäjät ovat liian pieniä taistelemaan eduistaan yksin.

– Esimerkiksi Oulaskankaan puolustamiseksi olisi pitänyt olla voimakkaampi yhteinen tahto.

Nivalan nykytilasta Vuolteenaho löytää sekä hyvää että huonoa. Erityisen iloinen hän on siitä, kuinka isoksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi Nivalan teollisuuskylä on kasvanut, vaikka senkään alkutaival ei ollut kivuton. Myös elinvoimainen ammattiopisto on Vuolteenahon mieleen.

Vuolteenaho seuraa politiikkaa ja muuta maailman menoa lehtien ja television lisäksi läppäriltään, mitä hän kuvailee ”vanhan ukon leluksi”.

– Läppärillä tulee oltua paljon. Taito ei ole korkealla, mutta sen avulla kahlaan lehdistöä läpi.

Vuosien varrella Jaakko Vuolteenaho on itsekin toiminut monenlaisissa luottamustehtävissä. Pisin aika kului eri tehtävissä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa. Hän toimi Nivalan yhdistyksessä puheenjohtajana ja kuului 19 vuotta MTK:n valtuuskuntaan.

Myös kuntapolitiikassa hän oli mukana pitkään niin kaupunginvaltuutettuna kuin myös kaupunginhallituksen jäsenenä keskustan riveissä.

– Saivat narrattua minut hommiin, joista en tiennyt mitään. Kun menin ensimmäistä kertaa tuottajayhdistyksen kokoukseen, lähdin sieltä varapuheenjohtajana. En olisi joutanut luottamustehtäviin, mutta niihin minut vedettiin.

Hän korostaa, että tilanpito on itsessään niin työllistävää, ettei luottamustoimille tahdo jäädä riittävästi aikaa.

Nykypäivän maanviljelijän työtä Vuolteenaho pitää liian raskaana ainoastaan lompakolle. Työn luonne on muuttunut hänen viljelijävuosistaan huomattavasti, sillä nykyisin fyysiset ponnistelut ovat koneellistumisen vuoksi vähempänä. Koneiden ja laitteiden hankinta vaatii kuitenkin isoja investointeja.

– Hirvittää, miten viljelijät selviävät veloistaan.

90 vuotta on korkea ikä. Sen Jaakko Vuolteenahokin on saanut huomata. Vaikka hän itse on hyväkuntoinen, on suurin osa ikätovereista, kuten myös osa sisaruksista, siirtynyt jo ajasta ikuisuuteen.

– Siitä tulee haikea mieli, kun hyvät kaverit häipyvät.

Monessa mukana ollut Vuolteenaho tunnetaan räväkkänä persoonana, joka ei kainostele sanoa mielipiteitään. Hän sanookin, että asioista voi olla eri mieltä, mutta jos erimielisyys menee vihanpitoon asti, se on typeryyttä.

– Liikkumavaraa pitää aina olla. Jos sitä ei olisi, ei minullakaan olisi enää yhtään ystävää.

Vuolteenaho on huumorimiehiä, mutta kaikenlaista huumoria hän ei hyväksy. Ivaa ei hänen mielestään saa käyttää vitsailuun.

– Iva ei ole huumoria, se on tyhmien lyömäase.

Paljon muitakin viisaita sanontoja Vuolteenahon matkaan on elämäntaipaleella tarttunut. Kuten esimerkiksi se, että kiitollisuudenvelka on niin raskas kantaa, ettei siihen moni pysty.

#