torstai 23.5.2019 | 03:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Lenkkeily kestää jo päivänvaloa – Nivalan Sporttiklubi jakoi noin 40 vuotta odottamassa olleet mitalit

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti+
La 9.3.2019 klo 09:00

Yksi pitkä aikakausi tuli päätökseensä, kun peräti 26 vuotta Nivalan Sporttiklubin puheenjohtajana eli sporttimestarina toiminut Martti Heikkilä luopui tehtävistään. Uudeksi sporttimestariksi nousi aiemmin klubin sihteerinä toiminut Mauri Kiviniemi.

Helmikuussa 1973 perustettu Nivalan Sporttiklubi on tiettävästi valtakuntamme ensimmäinen klubi. Klubeja perustettiin tuolloin ympäri maan Suomen Urheiluliiton haluttua saattaa yhteen eri-ikäisiä ja -tasoisia kuntoilijoita.

Sporttiklubin perustajajäseniä olivat ainakin Olavi Niemelä, Teuvo Suhonen, Arvi Rajamäki, Eero Halonen, Untamo Hissa, Kalervo Kivioja, Aulis Nukarinen, Teuvo Herranen, Eero Muilu, Asko Raivio, Jaakko Salmela ja Pauli Isokoski.

Klubin ensimmäinen puheenjohtaja oli SUL:n johtokunnassakin istunut Niemelä, joka jatkoi tehtävässään lähes kuolemaansa saakka.

Jo edesmenneen Teuvo Suhosen vuonna 2003 kirjoittamissa muisteloissa hän muisteli, että klubin alkutaipaleella lenkkeilyharrastus oli hyvin harvinainen – klubilaisetkin lenkkeilivät vasta iltahämärässä, ettei kukaan näkisi ”aikamiehiä juoksentelemassa pitkin kyläteitä”.

Lenkkiporukka oli alussa vain pari-kolme henkilöä, mutta vähitellen mukaan liittyi aina vain uusia juoksijoita. Liikkeelle lähdettiin yleensä keskustasta ja juostiin lentokentälle - kunnon parantuessa aina vain pidemmälle. Juostessa juteltiin kaikenlaista, parannettiin maailmaa ja kehuttiin toisten kuntoa.

Sporttiklubin väki järjesti heti vuonna 1974 Nivalassa maakunnan ensimmäisen maratonin. 27 kilpailijaa asettui lähtöviivalle ja heistä vain yksi joutui keskeyttämään. Voittoon juoksi Asko Niskala ajalla 2.47,25. Maratonin puuhamiehenä toimi Kaarlo Taanila.

Sporttiklubin väki osallistui moneen kertaan Suomi juoksee -viestiin, jossa juostiin Utsjoelta Helsinkiin sataan osuuteen jaetulla reitillä. Matkan kokonaispituus oli ainakin vuonna 1992 1 310 kilometriä ja viesti kesti kuusi vuorokautta.

Myös edelleen juostavassa Pidisjärven ympärijuoksussa Sporttiklubilla on pitkät perinteet, joskin ensimmäisiä kertoja Pidisjärven piikki on tiettävästi juostu jo 40–50 -luvuilla.

Valtakunnallisena vuoden sporttiklubina Nivalan Sporttiklubi on palkittu vuosina 1993 ja 2009.

Sporttiklubi jakoi alkuvuoden kokouksessaan mitalit kaikille klubin jäsenille, jotka ovat todistetusti juosseet maratonin. Risto Saalastin suunnittelemat mitalit hankittiin jo noin 40 vuotta sitten Keskipohjanmaan piirinmestaruusmaratonia varten, mutta kyseistä kilpailua ei lopulta koskaan juostu Nivalassa. Mitalien jakamiseen pätee kuitenkin vanha sananlasku: parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Elossa olevista Sporttiklubin edustajista maratonin ovat todistetusti juosseet Kaarlo Taanila, Veikko Pirttikoski, Kalervo Kivioja, Jaakko Salmela, Martti Heikkilä, Sakari Kiviniemi, Pekka Peräaho, Antero Erkkilä, Kaleva Laitinen, Tarmo Liimatainen, Pentti Saukko, Timo Suhonen, Juhani Kivijuuri, Hannu Havisto ja Jukka Niemi.

Edesmenneistä maraton on kirjattu Teuvo Herraselle ja Olavi Niemelälle.

Porukan paras aika on Sakari Kiviniemen juoksema 2.39,06. Alle kolmen tunnin juoksijoita ovat myös Erkkilä, Laitinen ja Niemelä.

Mitalin saivat myös Mauri Kiviniemi ansiokkaasta työstään sekä aktiiviset jäsenet Martti Ahistus, Arto Palokangas, Eero Siironen, Tuomo Julku, Urpo Nukarinen, Pauli Isokangas sekä Veikko Ahola.

#