torstai 23.5.2019 | 03:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Risto Puolimatkan pääkirjoitus: Temmataanko tuulesta voimaa?

Nivala-lehti+
Ke 13.3.2019 klo 21:00

Nivalan tuulivoimahanke tuntuukin yllättäen olevan elossa ja voimissaan. Voimayhtiö TM Voima luottaa lujasti siihen, että yleiskaavassa on käytännössä annettu sille lupa rakentaa tuulimyllyjä Kukonahoon Sarjankylän ja Maliskylän välimaastoon.

Aivan sillä vanhalla luvalla ei pelata. Tekniikka kehittyy, ja nyt myllyjä tarvittaisiin yksi alkuperäisiä lupaehtoja vähemmän mutta jäljellejäävät olisivat korkeampia. Voimayhtiö hakee poikkeamislupaa alkuperäisiin yleiskaavan lupaehtoihin.

Voimayhtiö antaa ruusuisen kuvan myllyistä. Valistunut arvaus on, että kaikki taloudelliset lupaukset eivät toteudu täysimääräisesti, mutta osaksikin toteutuessaan ne ovat houkuttelevia. Yhtiö myös myöntää sen, että myllyillä on ääni- ja välkevaikutuksensa, mutta jos myllyt ovat riittävän etäällä ihmisistä, haitat ovat pienet.

TM Voima ei huuda enää veronmaksajia osarahoittajiksi. Sen sijaan se tarjoaa Nivalan kaupungille 200 000 euroa kiinteistöveroina ja maanvuokrana 100 000 euroa joka vuosi niin kauan kuin myllyt ovat pystyssä. Nivalan verotulot ovat nyt noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Mikä on toisessa vaakakupissa, jos tähän tarjoukseen ei tartuta?

Taloudelliset lupaukset ovat osaksikin toteutuessaan houkuttelevia.

#