tiistai 16.7.2019 | 14:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan Tupalan nurkilta: Poliittista ajankulua vaalikoneissa

Nivala-lehti+
To 11.4.2019 klo 06:00

Tein ihmiskokeen. Täytin tätä kolumnia varten yhteensä viisi vaalikonetta. Lopputulos ei yllättänyt.

Ensimmäinen vaalikone kehotti äänestämään kokoomusta, toinen vasemmistoliittoa, kolmas perussuomalaisia, neljäs demareita ja viides Liike Nytiä.

Tulos ei jättänyt yllättämättä siksi, että kokisin kaikki edellä mainitut puolueet ja liikkeet poliittisiksi kodeikseni (mikä olisikin aika mielenkiintoista). Odotetun momentin toi se, että vaalikoneet olivat kovin eri mieltä keskenään, vaikka niihin mielestäni hyvin johdonmukaisella linjalla vastasin.

Tampereen yliopisto on tutkinut suomalaisten vaalikoneiden käyttöä ja merkitystä. Tapausesimerkkinä oli lähihistorian huikein poliittinen jännitysnäytelmä eli viime vuoden presidentinvaalit. Niissähän jännitys kesti tasan siihen asti, että ensimmäinen tieto ennakkoäänten tuloksista julkistettiin.

Tutkimus osoitti, että vaalikoneita käytettiin moneen tarkoitukseen. Kuitenkin vain joka kolmas vaalikoneiden täyttäjä oli etsimässä ehdokasta tositarkoituksella. Moni haki varmistusta omille ajatuksilleen tai yksinkertaisesti vain kulutti aikaansa vaalikoneiden parissa.

Sekin selvisi, että nuoret äänestäjät olivat liikkeellä vanhempia valtiomiehiä totisemmalla asenteella. Siihenkin on hyvin looginen selitys: nuorilla ei ole samanlaista kokemuksen suomaa tietopankkia ehdokkaiden ja puolueiden sijainnista poliittisella kartalla, joten vaalikoneita käytetään senkin asian selvittämiseen.

Siihen ne myös sopivat. Täyttämistäni koneistakin suurin osa piirsi vastausten perusteella pallukan oikeisto-vasemmisto ja liberaali-konservatiivi -merkkiseen nelikenttään. Niiden perusteella on hyvä alkaa rakentaa poliittista identiteettiään, joskin pallo varmasti liikahtelee kartalla itse kullakin läpi elämänpolun.

Kaikkien äänestäjien on kuitenkin hyvä muistaa, että eduskuntavaalit ovat mitä suuremmissa määrin puoluevaalit. Vaikka löytäisi hyvän ehdokkaan, ääni hänelle on automaattisesti ääni hänen puolueelleen ja sen kärkiehdokkaille. Siksi kannattaa miettiä tarkasti, kenelle äänensä antaa.

Sunnuntaina on suuri päivä. Tehkäämme viisaita valintoja!

#