keskiviikko 3.6.2020 | 21:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan Tupalan nurkilta: Valtion rahojen iso musta aukko

To 9.5.2019 klo 06:00

Tuossa viereisellä sivulla olla möllöttää tuore juttu Hiturasta. Kaivoksella on edelleen työllistävä vaikutus - ei kylläkään sillä tavalla kuin toivoisi.

Kun ELY-keskus lähti vuonna 2016 vetämään sulkemistoimia, oli Hiturassa töissä vielä kuusi miestä. Nykyisin varsinaisia työntekijöitä ei enää ole, vaan Hitura työllistää ”ainoastaan” ELY-keskuksen ja urakoitsijoiden väkeä.

Ja työllistäähän aihe meitäkin täällä toimituksessa - joka vuosi siitä edelleen useita juttuja tehdään.

Kaivoksen jälkien korjaaminen jäi kanadalaisyhtiö Belvedere Miningin konkurssin ja paikalta pakenemisen jälkeen Suomen valtion ja veronmaksajien rahoitettavaksi. Eikä ollenkaan halvasta huvista ole kyse: Suomen Kuvalehti laski viime elokuussa julkaisemassaan jutussa, että kaivoksen ympäristövahinkojen korjaamiseen on myönnetty jo yli 21 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden budjettiin myönnettyjen 16,3 miljoonan jälkeenkin ympäristöministeriöstä arveltiin, että sekään ei vielä riitä. Isoista summista siis puhutaan.

Isoja ovat myös työt. Jos alueen pinta-ala on yhteensä yli 300 hehtaaria ja siitä noin sata hehtaaria koostuu kuivatettavista ja peitettävistä altaista, ymmärtää jokainen, että töihin tarvitaan lapiota ja kottikärryjä järeämpää kalustoa.

Jälkiviisaus on tunnetusti vähiten jaloja viisauden lajeja, mutta nykyisen tiedon valossa on mielenkiintoista pohtia sitäkin, oliko koko kaivoksesta loppujen lopuksi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Nuorehkona, muualla kasvaneena kengänkuluttajana likikään kaikki Hituran vaiheet eivät ole tuttuja, mutta arkistojuttuja selaamalla saa jo hyvän käsityksen: kaivos oli ongelmissa historiansa alusta lähtien, toiminta piti keskeyttää puolenkymmentä kertaa ja kannattavuuden suhteen mentiin koko matka veitsenterällä. Kanadalaisomistuksessa kaivos pyristeli käsittääkseni vain muutaman vuoden - nekin isolla riskillä - kunnes edessä oli väistämätön.

Tehtyä ei tunnetusti saa tekemättömäksi. Eiköhän tuosta murhenäytelmästä ole kuitenkin osattu ottaa opiksi vastaisen varalle.

#