keskiviikko 3.6.2020 | 21:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan Kukonahoon suunniteltu tuulivoimala veti kyläkoulun täyteen väkeä – Voimalan äänet nostattavat terveyshuolia, ja tutkija sanoo, että häiritsevyys on kiistaton terveyshaitta

Risto Puolimatka
Ke 8.5.2019 klo 16:00 | päivitetty ke 16:03

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Erkkilän koulu tiistai-iltana: piha on täynnä autoja. Yksi luokkahuone pursuaa ihmisiä, lisää tuoleja kannetaan paikalle, kun väkeä tulee paikalle lisää. Luokkia jakava taiteovi avataan, ja yleisölle etsitään tilaa naapuriluokasta. Voimayhtiön tuulivoimailta houkuttelee paikalle runsaat 80 lähialueen asukasta tai muuten kiinnostunutta.

– Suuren urheilujuhlan tuntua, kommentoidaan yleisöstä.

Pikainen kysely yleisön joukkoon paljastaa, että tässä on tuulivoimayhtiölle työmaata kuin vääräuskoisten herätyskokouksessa. Kymmenkunta kättä nousee ylös, kun kysytään tuulivoiman kannattajia. Toinen kysymys kertoo asiaintilan: likimain kaikki loput sanovat vastustavansa.

– Paljonko nimiä pitää kerätä, että hankkeesta luovutaan, kysytään yleisön joukosta.

Yleisöillan koollekutsujat eivät vastaa tähän kysymykseen. He nojaavat kaupungin lupapäätöksiin.

Kyseessä on TM Voiman ja OX2:n järjestämä tuulivoimailta. Aiheena ovat Kukonahoon suunnitellut tuulivoimalat, joille haetaan nyt poikkeamislupaa. Kaava ja rakennusluvat on hyväksytty aikana, jolloin voimalat olivat erilaisia. Tekninen kehitys on johtanut siihen, että yhtiöt haluavat tehdä vähän isommat myllyt mutta niitä yhden vähemmän eli kahdeksan.

Suurimman mielenkiinnon ja eniten kysymyksiä nostatti yliopettaja Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta. Hän kertoi tuulivoiman aiheuttamasta melusta ja huolta herättäneistä matalista infraäänistä.

– Nykyinen tieteellinen näkemys on se, että jos melulla on terveysvaikutuksia, sen pitää ylittää kuulokynnys, Hongisto sanoi.

Hongisto sanoi mittauksiin viitaten, että tuulivoimaloiden infraäänet ovat niin pieniä, että ne hukkuvat kaikkiin muihin ympäristön infraääniin eikä niiden voimakkuus ylitä kuulokynnystä.

Paikalla ollut Lauri Sarja esitteli omia mittaustuloksiaan infraäänistä ja vetosi siihen, etteivät äänet vaan niiden tuottamat sähköiset pulssit. Järjestäjät joutuivat useaan otteeseen tivaamaan Sarjalta, mitä hän halusi kysyä – ilta oli nimen omaan kysymyksiä varten – eikä yleisökään tuntunut vakuuttuvan Sarjan näkemyksistä.

– Tulee uusi tutkimus, joka todistaa asian, Sarja sanoi.

Hongisto kertoi, että tuulivoimien äänistä ei ole onnistuttu löytämään mitään vaaraa, mutta sanoi, että häiritsevyys on kiistatta terveyshaitta.

– Huolestuneisuus lisää häiritsevyyttä eniten, hän kertoi.

Hongisto sanoi, että huolestuneisuus johtuu yleensä väärästä tiedosta. Tähän tuli yleisön joukosta välihuuto, onko huoli luulotautia.

Erkkilän koululle kokoontunut väki ei välttämättä vastustanut tuulivoimaa sinänsä. Kukonahon voimaloiden paikkaa vain pidettiin vääränä, kun lähimpään asutukseen ei ole matkaa kuin kilometri, pari. Yleisö palkitsi aplodeilla välihuutajan, joka sanoi, ettei tähän kannattaisi rakentaa.

Varsinainen yleisötilaisuus kesti kaksi ja puoli tuntia. Sen jälkeen järjestäjät antoivat mahdollisuuden puida ongelmia pienryhmissä.

Paljonko nimiä pitää kerätä, että hankkeesta luovutaan.

Valtuustolle aloitteet tuulivoimakaavan uudesta käsittelystä

Kaupunginvaltuusto on saanut kaksi aloitetta, että Kukonahon tuulivoimakaava käsiteltäisiin uudelleen. Toinen on kuntalaisaloite ja toinen keskustan valtuustoryhmän jättämä aloite.

Keskustan aloitteessa vaaditaan kaavalle pikaista uudelleenkäsittelyä. Aloitteessa ei oteta kantaa, pitäisikö voimalat mahdollisesti kieltää kokonaan.

Kuntalaisaloitteen mukaan Nivalan keskustapuolue ja samalla valtaosa hallituksesta ja valtuustosta on muuttanut kantansa kielteiseksi tuulivoiman suhteen Nivalassa. Kuntalaisaloitteen nimet on kerätty pääosin vuonna 2015. Aloite jätettiin kaupunginhallitukselle nyt maaliskuussa eli vajaa neljä vuotta nimien keruuta myöhemmin.

Kaupunginhallitus suhtautuu aloitteisiin niin, että se antaa asian teknisen lautakunnan valmisteltavaksi ja ohjeistaa myös asiaa käsitteleviä virkamiehiä selvittämään Suomen Kuntaliiton kannan kaavoituksiin ja luvituksiin liittyvistä laikikysymyksistä.

#