keskiviikko 3.6.2020 | 21:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aivovammat eivät estä huumoria, joka kuumottaa ulkopuolisen korvia – Unelmien liikuntapäivässä Nivalassa keilattiin ja uitiin

Risto Puolimatka
La 11.5.2019 klo 06:00

Neurologisten vammaisjärjestöjen liikuntapäivään ei kannata mennä ihan tosissaan, tai ainakaan totisella mielellä. Siellä lentää sellainen huumori, jota ulkopuolinen ei uskalla taatusti kertoa. Se olisi poliittisesti epäkorrektia.

– Vaikka tilanne on vakava, ihmisarvo säilyy, kuittaa Jokilaaksojen AVH:n puheenjohtaja Armi Parviainen.

Toki itkut on itketty ja surut surtu, mutta hauskaa pitää voida pitää. Tällä teemalla vietettiin Aivoliiton jäsenjärjestön Unelmien liikuntapäivää viime perjantaina Uikossa.

Niin kuin nyt vaikka tuollainen pikku yksityiskohta kuin kävelykeppi. Ei mikään apuvälinevuokraamon tai kaupan harmaa, vaan siinä pitää olla kukkakuvio.

– Kukkakeppi, Parviainen sanoo.

Jokilaaksojen AVH pitää kerhoiltoja kerran kuussa. Jäseniä on 15 kunnan alueelta. Kuntosaliryhmät kokoontuvat kerran viikossa, ja niiden nimi kuvastaa juuri tuota ylläkuvattua: Nivalassa Aivoriihi ja Ylivieskassa Aivovoima.

Kerhoilloissa on rajana vain maailma. Siellä voi olla rentoutusta tai vaikka luentoja vammaiskortista tai siitä, miten vammainen matkustaa. Mitä kerhon vetäjä kulloinkin keksii, kunhan noudatetaan sääntöä:

– Älä jää yksin, älä jätä yksin, Parviainen sanoo.

Uikon unelmapäivässä oli mukana Aivoliitosta liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki. Hän kuvailee Jokilaaksojen yhdistys erityisen aktiiviseksi. Hän kuvaili esimerkiksi bussimatkaa Uikkoon:

– Semmosia sisäpiirivitsejä, että Rovaniemellä ei ymmärrettäisi.

Unelmien liikuntapäivää viettämässä Uikossa oli reilut 30 osanottajaa. keilailu veti pidemmän korren, sillä siellä oli liki 30. Uimaan lähti puolen tusinaa liikuntapäiväläistä.

Älä jää yksin, älä jätä yksin.

#