keskiviikko 3.6.2020 | 23:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sammakko torille, jätskiä ja sirkusta palkaksi lapsille – Nivalan tori koristellaan täksi kesäksi alle kouluikäisten tekemällä taiteella

Eetu Kupulisoja
Ke 15.5.2019 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Peltopuiston päiväkodin Sirkkuset ovat alkuviikon aikana aloittaneet sammakon tekemisen. Kurnuttaja rakentuu muun muassa neljästä autonrenkaasta, kahdesta isosta jogurttiämpäristä sekä vanhasta pöytätabletista.

Toistaiseksi projektissa on keskitytty renkaiden maalaamiseen sammakon värillä eli vihreällä.

– Se on vielä ratkaisematta, miten renkaat kiinnitetään toisiinsa tai miten sammakolle asennetaan silmät. Maalaaminen ja muu tekeminen on ollut lapsista mukavaa ja erilaista, ja tykkäävät tällaisista projekteista, lastenhoitaja Suvi Hakula myhäilee.

Idea sammakosta löytyi alunperin netistä, mutta sitä ja sen rakennusmateriaaleja on sovellettu ja keksitty itse. Rahaa on kulunut ainoastaan maaliin ja pensseleihin, sillä renkaat, ämpärit ja muut tarvikkeet löytyivät päiväkodin ja sen työntekijöiden varastoista.

Sammakon ja muiden päiväkotien omien projektien suhteen valmista tulee viimeistään ensi viikon keskiviikoksi. Silloin Nivalan torilla vietetään lasten torivaltausta eli alle kouluikäisten omaa toritapahtumaa. Mukana ovat kaupungin varhaiskasvatuksen lisäksi kulttuuripalvelut, seurakunta ja Pilke päiväkodit.

Kaupungin kulttuurituottaja Heidi Kangaskokon mukaan kyseessä on noin puolentoista tunnin tapahtuma, jossa työt asemoidaan torille installaatioiksi, lapset saavat jäätelöt ja Mallan Kiertävä Minisirkus esittää 20 minuutin show’n. Tapahtumaa on ideoitu juhlatoimikunnassa, jossa on edustajia jokaisesta päiväkodista.

– Viime talvena teimme yhteisötaideteoksen, mistä virisi ajatus, että tällaista voisi olla lisääkin. Kun Nivalaan on tulossa kesien kesä ja torilla tapahtuu paljon, syntyi ajatus sen koristelemisesta, Kangaskokko taustoittaa.

Työt ovat esillä torilla Kapinaviikon loppuun asti. Pian sen jälkeen torilla aloitetaan remontti.

Osa töistä tosin lähtee heinäkuun alussa Lystipolulle, loput palaavat lähtöpaikkaansa.

Peltopuiston päiväkodin Suvi Hakula on ollut mukana juhlatoimikunnassa ja kuullut siellä, mitä muilla on työn alla. Hän on erityisen iloinen siitä, kuinka paljon töissä on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja.

– Ötököitä, hämähäkinseittejä ja kumisaappaisiin istutettuja kukkia on ainakin tulossa. On mahtavaa, kuinka paljon tavaroille on löydetty uusiokäyttöä, Hakula iloitsee.

Heidi Kangaskokko taasen iloitsee siitä, että päiväkotien ja muiden osallistujatahojen lasten kädenjälki tulee julkisesti kaikkien nähtäville, eikä jää pelkästään päiväkotien sisälle.

#