keskiviikko 3.6.2020 | 22:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tarjolla uutta ja vanhaa valokuitua – Nivalan Kuitu etsii valokuituasiakkaita itäisestä Nivalasta, Elisa läntisestä entisen PPO:n verkon alueelta

Eetu Kupulisoja
Ke 15.5.2019 klo 15:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Elisalla ja Nivalan Kuitu Oy:lla on yhteinen tavoite: molemmat haluavat mahdollisimman monta nivalalaistaloutta nopeiden valokuituyhteyksien piiriin.

Nivalan Kuitu on rakentamassa uutta verkkoa niille alueille, joissa kuituyhteyttä ei vielä ole tarjolla, käytännössä Nivalan itäosiin painottuen. Elisa taasen pyrkii saamaan nykyisen kuituverkon alueella asuvat taloudet verkon piiriin. Elisan verkko eli vanha PPO:n verkko painottuu kaupungin länsi- ja eteläosiin.

Asiakkaat eivät näin ollen ole operaattorivalinnan edessä, sillä päällekkäistä aluetta on hyvin vähän. Nivalan Kuidun toimitusjohtaja Olli Jokinen kuitenkin muistuttaa, että pitkällä tähtäimellä yhtiön tarkoitus on rakentaa Nivalaan mahdollisimman kattava verkko.

– Liittymislomakkeen voi täyttää, asui missä päin Nivalaa tahansa. Me kartoitamme halukkuuden koko Nivalasta. Yhteistyö Elisan kanssa on tulevaisuudessa mahdollista, mutta sitä keskustelua ei ole vielä käyty, Jokinen kertoo.

Kiinnostusta valokuituliittymiä kohtaan Nivalassa on ollut. Olli Jokisen mukaan tähän mennessä tilauksia on tullut noin 300.

– Se ei vielä riitä, mutta aktiivista myyntityötä jatketaan touko-kesäkuun ajan ja sitten päätetään, lähdetäänkö rakentamaan verkkoa.

Viestintäviraston lopullinen tukipäätös on vielä saamatta, mutta sen saamisessa ei pitäisi olla epäselvää. Urakoitsijan kilpailutus on tällä hetkellä käynnissä ja rakentaja valitaan kesäkuussa.

Alkuvaiheessa rakentamisen pääpaino on Ahteella, Maliskylällä, Karvoskylällä ja Haapaperällä, joissa kiinteistötiheys on paras.

– Ahteella tilausprosentti on yli 50, Jokinen mainitsee.

Aikataulu on aiemmin kerrotun tiukka: tukikelpoinen rakentamisaika loppuu vuoden 2020 loppuun mennessä. Mikäli rakentamispäätös tehdään, on ensimmäisissä taloissa Nivalan Kuidun yhteys jo tämän vuoden puolella.

Elisa tiedotti maanantaina aloittaneensa kampanjan, jolla se tarjoaa valokuitua tarjoushintaan olemassa olevan verkon alueella sijaitseville pientaloille ja taloyhtiöille.

Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkolan mukaan yritys haluaa kampanjan avulla rohkaista kotitalouksia, jotka asuvat jo valmiiksi rakennetun infran alueella, ottamaan nopean yhteyden käyttöönsä.

– Tosi monella kuitu on jo olemassa tontin rajoilla. Haluamme varmistaa, että he saavat kuidun käyttöönsä ilman, että tarvitsee odottaa rahoituspäätöstä tai tietyn tilaajamäärän täyttymistä, Mikkola sanoo.

Elisa lupaa kaikille kesäkuun puoliväliin mennessä tilanneille kuituyhteyden tämän vuoden loppuun mennessä.

– Todellisuudessa aikataulu on vielä nopeampi. Alamme rakennustöihin heti, kun näemme, missä liittymiä on tilattu. Valmista tullee ennen routa-aikaa.

Elisalla on käynnissä vastaava kampanja myös Ylivieskassa, ja kevään aikana se ulotetaan myös Raaheen, Kalajoelle, Haapavedelle, Haapajärvelle, Toholammille, Kannukseen, Oulaisiin, Merijärvelle ja Siikajoelle.

Nivalan Kuidun liittymis- ja kuukausimaksut Elisaa halvemmat

Valokuituliittymien hintojen suhteen Nivalan Kuitu on Elisaa edullisempi sekä liittymismaksun että liittymien kuukausihintojen suhteen.

Nivalan Kuidulla liittymismaksu on 650 euroa. Hinta ei sisällä päätelaitetta, jonka normaalihinta on 150 euroa, toukokuun loppuun mennessä tilanneet saavat sen puoleen hintaan. Elisalla liittymismaksu on kampanja-aikana 900 euroa sisältäen päätelaitteen. Molemmat hinnat sisältävät tontilla tehtävät työt.

Liittymien nopeusvaihtoehdot ovat molemmilla samoja: 100 ja 1000 megaa (Mbps). Elisalla on lisäksi tarjolla 50 ja 250 megan yhteydet.

Nivalan Kuidulla 100 megan kuukausihinta on 39,90 euroa ja 1000:n 49,90 euroa. Elisalla vaihtoehtoja on useampia erilaisten lisäpalveluiden kanssa. Halvin maksaa 50-megaisena 39,90 euroa. 100-megaisen hinta on 46,90 euroa ja 1000-megaisen 56,90 euroa, avausmaksu on lisäksi 3,90 euroa.

Pientalojen lisäksi molemmat tarjoavat yhteyttä myös taloyhtiöille. Hinta on sama 650 euroa kuin pientaloille. Elisa tarjoaa kampanjassaan yhteyttä taloyhtiöille 1800 eurolla. Taloyhtiöiltä vaaditaan molemmissa tapauksissa yhteistä talojakamoa, josta taloyhtiön sisäverkko lähtee.

Tällä hetkellä on pahasti epäselvää, kuinka iso valokuitupeitto Nivalaan tulevaisuudessa saadaan. Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola toteaa, että nopeita verkkoyhteyksiä rakennetaan myös muilla tekniikoilla.

– Erilaiset verkonrakennustekniikat toimivat jatkossakin ja me emme usko, että joku niistä olisi ylitse muiden. Meillä on kolme verkkoperiaatetta: kotiin asti tuleva valokuitu, alueelle tuleva valokuitu jonka viimeisellä pätkällä hyödynnetään kupariverkkoa (VDSL-yhteys) sekä mobiiliverkko. Kaikkia teknologioita hyödynnetään jatkossakin, Mikkola pohtii.

#