torstai 27.2.2020 | 10:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Finkivelle myönnettiin malminetsintälupa Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden alueelle – Yritys otaksuu alueella olevan kultaa

Arja Kangas Nivala-lehti
Ti 4.6.2019 klo 08:49 [päivitetty ti 08:57]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) myönsi eilen maanantaina Finkivi Oy:lle malminetsintäluvan Haapaveden, Nivalan ja Ylivieskan alueelle.

Malminetsintäluvan nojalla luvanhaltijalla on oikeus tutkia omalla ja toisen maalla geologisten muodostumien rakenteita ja koostumusta sekä tehdä muita kaivostoimintaa valmistelevia tutkimuksia ja muuta malminetsintää luvassa mainitulla alueella. Malminetsintälupa ei oikeuta esiintymän hyödyntämiseen. Lupa on voimassa päätöksen mukaisesti enintään neljä vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Yli 1 800 hehtaarin alueelta yrityksen päämääränä on selvittää paremmin alueen jo ennalta tiedossa olevat kultaesiintymät. Lupa-alueen nimi on Karhu ja se sijaitsee Ylivieskan, Nivalan ja Haapaveden kuntarajojen välimaastossa Teerinevan ympärillä. Ylivieskassa aikaisemmin tutkittu Rauhalanperän alue ei kuulu tutkimusalueeseen.

Tiedossa on kolme kultamineralisaatiota, joista on saatu hakemuksen mukaan aikaisemmin lupaavia tuloksia. Aluetta ei ole kuitenkaan testattu kallioperäkairauksin eikä 2000-luvun alun jälkeen alueella ole tehty merkittävää malminetsintää.

Finkivi Oy on hakenut malminetsintälupaa myös Oulaisten ja Haapaveden alueelle. Yli 1 500 hehtaarin alueesta valtaosa sijaitsee Oulaisten puolella Haapavedentien varrella Honkakosken tuntumassa, Isojärven ja Kyrönlammen itäpuolella. Lupa-alueen nimi on virallisesti Pontio ja yhtiö aikoo etsiä alueelta kultaa ja kuparia.

Hakemuksessaan Finkivi Oy on kertonut, että sillä on yhteistyökumppanina molemmissa hankkeissa ”merkittävä kullantuottaja”. Etsintöjä rahoitetaan hakemuksien mukaan yhteensä noin miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla eli noin 870 000 eurolla. Finkivi Oy:n kotipaikkakunta on Vaasa.

Finkivi Oy:ssa mukana on muun muassa geologi David Pym, joka on aikaisemmin toiminut muun muassa kanadalaisen Belvedere Resources -yhtiön entisenä pääjohtajana. Belvedere Resources omisti muun muassa Nivalassa toimineen Hituran kaivoksen ennen yhtiön konkurssia.

Aikaisemmin Pym on kertonut, että etsintöihin osallistuu kaksi muutakin kokenutta geologia ja etsinnät aloitetaan pikimmiten, kun luvat ovat myönnetty.

Ylivieskan alueen malmivaroja selvittävät uudet yhtiöt - Saalasti-instituutin Pyhäsalmen hiukkastutkimus synnytti malminetsintään uutta teknologiaa

Vaasalaisyritys hakee malminetsintälupia Ylivieskan, Nivalan, Haapaveden ja Oulaisten alueille: "Alueelta voi löytyä merkittäväkin kultaesiintymä"

#