torstai 27.2.2020 | 10:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan kaupungin satsaus hyvinvointiin on kannattanut – Hyvinvointikoordinaattorin tehtäviä tehdään monessa kunnassa muiden töiden ohessa, Nivalassa täyspäiväisesti

Eetu Kupulisoja Nivala-lehti
Ti 4.6.2019 klo 15:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan kaupunki oli edelläkävijä syksyllä 2017, kun se perusti kokopäiväisen hyvinvointikoordinaattorin toimen. Edelläkävijä se on edelleen, kun toimi päätettiin tänä keväänä vakinaistaa.

Sekä uutena hyvinvointikoordinaattorina aloittanut Meri Vähäkangas että tointa viime perjantaihin saakka hoitanut Suoma Korhonen kehuvat kaupunkia siitä, että Nivalassa on haluttu panostaa hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen.

– Luottamushenkilöpäässä on ollut hyvä pöhinä ja he ovat suhtautuneet asiaan myönteisin mielin, kuten myös viranhaltijat. Toivottavasti se jatkuu myös tulevaisuudessa, Vähäkangas ja Korhonen toteavat.

Hyvinvointikoordinaattorin tehtäväksi määriteltiin tointa perustettaessa muun muassa ehkäisevän päihdetyön suunnittelu, hyvinvointikertomuksen valmistelu ja sen toteutumisen seuraaminen, yhteistyö kylien, järjestöjen ja seurojen kanssa kuntalaisten terveyden edistämiseksi sekä erilaisten hankkeiden ja niiden rahoituksen suunnittelu.

Tehtävät ovat edelleen samoja, ja niiden lisäksi työhön kuuluu muun muassa yhteydenpito kolmanteen sektoriin sekä ihmisten osallistaminen kaupungin toimintaan.

Kehittämissuunnitelmiakin toki löytyy. Noin kuukauden ajan kaupungilla työskennellyt Meri Vähäkangas on esimerkiksi valmistelemassa tulevalle syksylle uutta ehkäisevän päihdetyön mallia.

Monen toimivaksi todetun käytännön kanssa jatketaan entiseen malliin. Esimerkiksi viime syksynä suuren suosion saanut Harrastusviikko toteutetaan tänäkin vuonna, ja myös kahdesti toteutettu Kyläluuta-kampanja jatkuu jossain muodossa.

– Kesän torihulinat ovat tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä. Yhteistyötä tehdään vahvasti moneen suuntaan, kuten liikunta- ja kulttuuripalveluiden kanssa. Lähekkö liikkeelle -hanke on esimerkiksi ollut meidän toimialan hanke. Se jatkuu vuoden loppuun asti, jonka jälkeen tavoite on saada toiminta pysyvästi osaksi kaupungin tarjontaa, Meri Vähäkangas ja Suoma Korhonen mainitsevat.

Ensi syksynä terveystieteiden maisteriksi valmistuva Vähäkangas iloitsee muun muassa säännöllisistä järjestötapaamisista. Hän myös muistuttaa, että monet kaupungin tilat, kuten Pajala ja kirjaston kokoushuone, ovat veloituksetta järjestöjen käytössä.

Ylivieskasta kotoisin oleva ja siellä jälleen opintojensa jälkeen asuva Vähäkangas istuu ensimmäistä kautta myös Ylivieskan kaupunginvaltuutettuna (kesk.). Kumman kunnan etua hän siis ajaa?

– Työn puolesta Nivalan, päättäjänä Ylivieskan. Hyviä käytänteitä voi tuoda mukanaan puolin ja toisin.

"Kauniita peltomaisemia tulee ikävä"

Kun hyvinvointikoordinaattorin toimi päätettiin vakinaistaa, se tuli pykälien mukaisesti julkiseen hakuun. Pestiä hoitanut Suoma Korhonen haki paikkaa, mutta ei tullut valituksi. Hän korostaa, että tapahtumiin ei liity dramatiikkaa.

– Omat ja kaupungin toiveet eivät kohdanneet. Täällä on ollut hyvä henki ja oli hyvä ympäristö rakentaa uutta juttua. Elämä on muutosta täynnä, ja uusi henkilö tuo aina mukanaan omia ajatuksiaan, Korhonen toteaa.

Hän iloitsee vuolaasti siitä, kuinka hyvä työympäristö Nivalassa oli, mutta on samalla huojentunut, kun kulkeminen Nivalan ja hänen toisen kotipaikkakuntansa Kuusamon välillä loppuu.

– Haikeaa on lähteä mukavalta seudulta mukavien ihmisten luota. Kauniita peltomaisemia tulee ikävä.

Suoma Korhonen ehti työssään huomata, että muiden paikkakuntien kollegat - sikäli kun heitä oli - eivät päässeet panostamaan työhönsä samanlaisilla resursseilla kuin hän. Sekin on helpottanut, että hyvinvointikoordinaattorin työparina on osa-aikainen hyvinvointijohtaja (Jukka Turunen), jonka kanssa voi keskustella asioista.

– Hyvinvointikoordinaattoreita on tullut Pohjois-Pohjanmaalle jonkun verran lisää, mutta usein hyvinvointikoordinaattorin työtehtäviä tehdään oman toimen muiden työtehtävien lomassa. Nivalassa on ollut halua panostaa resursseja näihin asioihin, mikä on tällä alueella harvinaista, Korhonen kiittää.

Meri Vähäkangas

25-vuotias Nivalan kaupungin uusi hyvinvointikoordinaattori.

Valmistuu ensi syksynä Oulun yliopistosta terveystieteiden maisteriksi, aiemmin opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi.

Kotoisin Ylivieskasta, jonne on taas opintojensa jälkeen palannut.

Kaupunginvaltuutettu Ylivieskassa keskustan listoilta, varapuheenjohtaja sekä kirjasto- ja kulttuuri että tarkastuslautakunnassa.

Harrastaa luottamustoimien ohella kuntosalilla käyntiä ja lenkkeilyä sekä on mukana järjestötoiminnassa.

Perheeseen kuuluu mies.

#