torstai 27.2.2020 | 09:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puhallinmusiikki osa nivalalaista kulttuuria – Nivalan Puhallinorkesteri näytti osaamistaan viime keskiviikkoisessa konsertissa

Sini Liikanen Nivala-lehti
Ti 4.6.2019 klo 19:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalasta ei löydy yhtään juhlaa, johon puhallinmusiikki ei sopisi. Puhallinmusiikki koetaan nimittäin vahvaksi osaksi nivalalaisten kulttuuria ja vanhaa perinnettä.

Tällaista palautetta Nivalan Puhallinorkesterin kapellimestari Mari Kaasinen-Annanperä kertoo saaneensa vuosien varrella. Eikä suinkaan turhaan, sillä jo 1890-luvulla alkunsa saaneella puhallinorkesterilla on tukeva jalansija paikkakunnallamme.

Nivalan Puhallinorkesterin merkittävä asema näkyy parhaiten orkesterin kalenterissa. Orkesterille kertyy vuosittain kymmeniä soittotilaisuuksia aina itsenäisyyspäivän juhlista kuorotilaisuuksiin asti.

Vaikka soittajille onkin paljon kysyntää, pitää orkesteri harvoin täysin omia konserttejaan. Tähän tuli kuitenkin muutos viime keskiviikkona, jolloin Nuorisoseuralla nähtiin orkesterin Tuulen kutsu -niminen konsertti.

– Meillä oli paljon sellaista materiaalia, joka ei istunut muihin tilaisuuksia, mutta joita olimme kuitenkin harjoitelleet paljon. Päätimmekin pitää oman konserttimme, jotta saisimme soittaa juuri sitä mitä haluamme, Mari Kaasinen-Annanperä kertoo.

Keskiviikkoiltana kuultu konsertti sisälsikin monipuolisen ohjelmiston: kappaleita löytyi perinteisten marssien puolelta, mutta mukana oli myös juhlavaa konserttiohjelmistoa sekä viihteellistä ohjelmistoa. Orkesterin kapellimestarin mukaan soittajat pistivät lopussa ihan rockiksi.

– Meillä oli vaativa ohjelmisto ja paljon kappaleita, porukka ei ollut vielä soittanut missään aikaisemmin. Muutama soittaja sanoikin, että onko näitä pakko ottaa ohjelmistoon mukaan. Haasteita pitää kuitenkin olla, Kaasinen-Annanperä naurahtaa.

Konsertti pohjautui paljolti niin sanotusti ylijääneisiin kappaleisiin, mutta ohjelmistovalinnalla oli myös, kapellimestarin sanoja lainaten, koulutuspoliittinen näkökulma. Orkesterissa oli mukana paljon nuoria puhaltajia Jokilaaksojen musiikkiopistosta, ja monipuolisen ohjelmiston valinta antoi heille mahdollisuuden tutustua mahdollisimman moniin eri tyylilajeihin. Puhallinorkesteri kun ei keskity pelkästään vain marssien soittamiseen.

Puhallinorkesteri koostuu noin kahdestakymmenestä soittajasta, joiden joukkoon mahtuu niin vanhan liiton kuin nuoremman sukupolvenkin edustajia. Keskiviikkoisessa konsertissakin nuorin soittaja sijoittui kahdeksanvuotiaiden ikäryhmään, kun taas toisilta löytyi yli viidenkymmenen vuoden kokemus puhallinmusiikista.

– Meillä on kasassa mieletön porukka, joka sisältää suuria persoonia. Tällainen monipuolinen porukka on myös rikkaus. Nuoret soittajat pääsevät näkemään ja kuulemaan, miten asioita tehdään, kun on tullut soitettua jo hieman pidempään.

Puhallinmusiikkia 129 vuoden ajan

Nivalan Puhallinorkesteri sai alkunsa vuonna 1890 paikkakunnalle perustetuista torviseitsikoista.

Muutama vuosi myöhemmin seitsikkoryhmien toiminta siirtyi Nuorisoseuralle.

Asemasodan aikana soittajat saivat lempinimen Surman seitsikko, sotilasyksilön peitenimen mukaan.

Seitsikkopohjaiset kokoonpanot yhdistyivät vuonna 1933, jolloin syntyi Nivalan Puhallinorkesteri ry.

Orkesterikokoonpanoon laajennuttiin parikymmentä vuotta myöhemmin, kun Nivalassa aloittaneen musiikkiopiston opetukseen kuuluivat myös puupuhaltimet.

Lähde: Nivalan Puhallinorkesteri ry

#