torstai 27.2.2020 | 09:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Eetu Kupulisojan Tupalan nurkilta: Onko se nyt hyvä vai ei?

Nivala-lehti
To 6.6.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Antti Rinteen (sd.) johdolla laadittua hallitusohjelmaa on kommentoitu tämän viikon aikana niin monesta tuutista ja niin moneen sävyyn, että nopeakaan lukija ei ole perässä pysynyt. Näkemyksiä on toden totta löytynyt jokaiseen lähtöön: on kehuttu, arvosteltu, kyseenalaistettu, ylistetty, yllätytty ja oltu valmiita muuttamaan pois Suomesta.

On yhtä aikaa sekä hämmentävää että rikkaus, kuinka paljon erilaisia näkökantoja samaan asiaan voi olla. Sen syvemmin perehtymättä olen jäänyt käsitykseen, että nykyinen hallitusohjelma on kokolailla entisen peilikuva. Eikö nykyisen historiatiedon valossa siis ole saatu vielä selvitettyä edes karkealla sihdillä, millaista politiikkaa maassamme pitäisi tehdä, jos siitä ei vieläkään ole minkäänlaista konsensusta?

Siitä, miten Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaudestaan suoriutui, vasta eriäviä näkemyksiä löytyykin. Moni on valmis lyömään nykyisen toimitusministeristön päälle kaikkien aikojen heikoimman hallituksen leiman, kun taas toiset ovat erittäin tyytyväisiä tuloksiin, mitä hallitus sai aikaan.

Näin neutraalina tarkkailijana on mielenkiintoista seurata, millaisia käytännön muutoksia on edessä. Suomessa elettiin yllättävänkin pitkään porvari- tai vähintään sinipunahallitusten aikakautta, eikä menosuuntaan oltu niiden kuuluisien kansan syvien rivien keskuudessa kovinkaan tyytyväisiä. Ei, vaikka numeroiden valossa etenkin Sipilän hallitus teki erinomaista tulosta muun muassa työllisyyden parantamisen suhteen. Keinot eivät vain kaikkia miellyttäneet.

Nyt on sitten maamme punavihreän puolen vuoro näyttää, mihin suuntaan yhteiskunnan rattaat pyörähtävät heidän käsissään. Kalevaan oli koottu muutaman Oulun vaalipiirin kansanedustajan kommentteja hallitusohjelmasta. Ne osoittivat jälleen, kuinka polarisoitunut mielipiteiden kirjo Arkadianmäen suuresta talosta löytyy. Esimerkiksi liikenteen suhteen vihreiden Jenni Pitko iloitsi raiteiden ja kulkuyhteyksien parantamisesta, kun taas kokoomuksen Janne Heikkinen kritisoi autoilun verotuksen kiristämistä.

Viimeistään neljän vuoden päästä mitataan taas, millainen tuomio kansalta vasemmistohallitukselle tulee.

#