torstai 27.2.2020 | 10:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan Konekapinan kymmenes vuosi myös perhetapahtuma – Konekauppaa, markkinoita ja rallisprinttiä sisältävään viikonloppuun odotetaan 3 000 kävijää

Tämän vuoden Konekapinan päätteeksi ajetaan asfalttisprinttiä Teollisuuskylässä

Liisa Ängeslevä Nivala-lehti
Pe 7.6.2019 klo 11:09 [päivitetty pe 11:14]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan Konekapinalla on juhlavuosi. Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin konekaupan ympärille jo kymmenen vuotta sitten. Tähän asti tapahtuma on ollut keväällä ja syksyllä, nyt ensimmäistä kertaa vuoden ainoa tapahtuma on kesäkuun puolella.

– Nyt jännitetään hiukan, että onko rehunteko meneillään, kun tapahtuma alkaa perjantaina 14. kesäkuuta, kertoo käytännön järjestelyistä vastaava Pekka Ruostetsaari.

Ajankohdaksi valikoitui kesäkuun puoliväli siksi, että sunnuntaina ajetaan Nivalassa Teollisuuskylän alueella rallisprintin osakilpailu. Viime syksynä tehtiin rallitapahtuman kanssa ensimmäisen kerran yhteistyötä ja porukkaa oli mukavasti liikkeellä.

Konekapinaan odotetaan nytkin yleisöä noin 3 000 ihmistä pääosin Nivalasta ja lähikunnista. Yrityksissä on erilaisia esittelyjä niin perjantaina kuin lauantainakin. Lauantai on tänä vuonna perheiden päivä, jossa ohjelmaa on myös perheen pienimmille. Myös kilpa-autoja on esillä jo viikonlopun aikana. Rallisprinttiin on tulossa pari sataa autoa ja kuskia.

Aseman alueelle on kunnostettu oma kenttä torimyyjille. Tarjolle on Ruostetsaaren mukaan tulossa monenmoista aina metrilakerista palvilihaan ja retropaitoihin. Eri paikkojen välille on järjestetty Zetor-kuljetus. Sen kaupunki tarjoaa kaikille Konekapinan vieraille.

Konekaupan yhteisellä tapahtumalla halutaan tunnettuutta ja näkyvyyttä Nivalalle ja kaupungin liike-elämälle. Maatalous on kaupungissa vahvaa, sillä peltopinta-alaa on 18 000 hehtaaria ja maitotiloja paljon.

– Kauppoja ei välttämättä juuri viikonlopun aikana synny suuremmista koneista, mutta monet käyvät katsomassa tarjontaa ja kaupantekoon ryhdytään sitten myöhemmin, tietää Pekka Ruostetsaari omastakin kokemuksesta.

Alueella on kymmenkunta maatalous- ja konealan liikettä ja LantmännenAgro Reinikaisen toinen osakas Tuomas Reinikainen pitää yhteistapahtumaa hyvänä markkinointitapana. Hänen kokemuksensa on, että kuluttajia on paljon liikkeellä ja kauppaakin tehdään.

– Enemmänhän tämä tapahtuma on tunnetuksi tekemistä. Useissa liikkeissä on esittelijöitä. Me esittelemme lannoitteenlevittimen määränsäätöautomatiikkaa, kertoo Tuomas Reinikainen.

Ajo-opastimia on jo käytössä Nivalassa, mutta mielenkiintoa tuntuu riittävän. Esimerkiksi kiilapalassa automatiikkaa osaa kaventaa levitintä tarpeen mukaan. Peltolohkojen satellillittikuvien perusteella ajo-opastin ohjaa kasvustoon riittävän määrän lannoitetta.

– Lannoitus on karjatiloilla tärkeä ja siksi ajo-opastin on kiinnostava apu viljelyssä, tietää Tuomas Reinikainen.

Yksi uusimmista liikkeistä on kuorma-autopuolen varaosaliike Rikitek Oy. Yrittäjä Teemu Ruostetsaari kertoo, että nyt on tavoitteena on tehdä toimintaa tunnetuksi.

– Edellisen Konekapinan aikaan meille laitettiin kattoa rakennukseen päälle, toiminta tässä alkoi tammikuussa. Tulevaisuuden haaveena on laajentaa joskus myös korjaamohalli, kertoo Teemu Ruostetsaari.

Ohitse ajaa päivittäin 5 500 autoa ja niistä joka toinen on raskasta liikennettä. Asiakaskuntaa siis on alueella.

– Konekapinassa pystyy ilman arkikiirettä käydä katselemassa mitä missäkin on tarjolla, Teemu Ruostetsaari arvioi.

Ohjelmaa koko viikonlopun ajan

Konekapina alkaa perjantaina 14.6. Nivalan aseman seudulla. Esillä on laaja valikoima koneita ja tuote-esittelyjä.

Lauantaina on koko kansan markkinapäivä. Perheen pienimmille esiintyy pellekaksikko Nelli ja Niilo ja musiikista vastaa Veikankone, joka soittaa ikivihreää suomirockia. Illalla Tuiskulassa lavalle nousee Remu plays Hurriganes -kokoonpano. Keskustan liikkeissä vietetään torstaista sunnuntaihin Kympin päivät -kauppatapahtumaa.

Sekä perjantaina että lauantaina alueella on esillä ralliautoja sekä kuorma-autopulling -kalustoa. Molempina päivinä järjestetään traktorikuljetusta. Arvonnassa on palkintona vetävä ruohonleikkuri.

Sunnuntaina 16.6. ajetaan Nivalan ensimmäinen asfalttirallisprintLapWall. Se on Total Tarmac -sarjan toinen osakilpailu.

Kilpailuareenana on Nivalan Teollisuuskylä ja reitti noin 4,5 kilometriä. Mukana myös CrossKart-autot, jotka kilpailevat omasta HydroLift-mestaruudesta.

#