torstai 9.4.2020 | 18:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Koululaisille aktiivista toimintaa myös loma-aikoina – Nivalan seurakunnan järjestämä kesäkerho tarjosi ajanvietettä, muttei vaatinut tiukkaa sitoutumista

Sini Liikanen
Pe 2.8.2019 klo 13:30 | päivitetty pe 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lukuvuoden aikana koululaiset opiskelevat ja harrastavat paljon vapaa-ajan jäädessä vähemmälle. Kesällä tämä arkirytmi kuitenkin katkeaa, sillä koulujen loppumisen ohella myös harrastukset jäävät tauolle. Jäljelle jää usein "pelkkä" lomailu.

– Mielestäni on tärkeä tarjota lapsille, nuorille ja kaikenikäisille yhteistä ja kokoavaa toimintaa myös kesäisin. Ei ole väliä minkä ikäinen on, kaikki tarvitsevat vertaiskaveruutta. Seurakunta voi omalla toiminnallaan tukea myös tätä, seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jussi Louhimaa pohtii.

Nivalan seurakunta pyrkii järjestämään aktiivisesti erilaista nuorisotoimintaa ympäri vuoden. Kesäaikana on tavallisesti järjestetty muun muassa pitempikestoisia leirejä, mutta Vinnurvan leirikeskuksen remontin vuoksi niiden järjestäminen ei tänä vuonna onnistunut. Jotain oli kuitenkin kehiteltävä myös täksi kesäksi, ja niin syntyi alakoululaisille suunnattu kesäkerho, jota Louhimaa pyöritti heinäkuun ajan yhdessä kerhonohjaaja Salla Sunin kanssa.

– Ajattelin, että olisi kuitenkin hyvä tarjota jonkinlainen mahdollisuus osallistua toimintaan myös kesällä. Kerho tuntui hyvältä vaihtoehdolta, Louhimaa kertoo.

Heinäkuun ajan kerran viikossa järjestetty tarjosi lapsille monipuolista tekemistä – kesäkerhossa sekä kokattiin, pelattiin, leikittiin että ulkoiltiin osallistujamäärien mukaisesti. Innokkaita kerholaisia löytyi viikosta riippuen noin puolenkymmentä. Louhimaa ja Suni osasivat odottaa, että kesäaikana vaihtelu saattaa olla suurempaa toisin kuin syksyllä kouluaikana, jolloin arjessa on enemmän rutiinia.

– Kyllä lapset tykkäsivät kerhosta. Saimme tavallaan välitöntä palautetta, sillä lapsilla ainakin vaikutti olevan kivaa. Ja sitähän tässä haettiinkin: kerhossa sai olla yhdessä kavereiden kanssa ja tehdä mielekkäitä asioita. Yhteinen tekeminen on tällaisessa toiminnassa se juttu, Louhimaa ja Suni ynnäävät kesäkerhon onnistumista.

Ensimmäistä kertaa järjestetty kesäkerho toimi odotetulla tavalla, mutta kerhon järjestäminen myös seuraavalle vuodelle on vielä kysymysmerkki. Jussi Louhimaalla ja Salla Sunilla tuntuu nimittäin olevan niin monta rautaa tulessa syksyn ja kevään varalle, että kesätoimintaa ei ole vielä ehditty miettimään.

Seurakunnan järjestämä nuorisotoiminta tulee kuitenkin jatkumaan tavalliseen tapaan, se on selvä. Sekä Louhimaan että Sunin mielestä on tärkeää, että lapsille ja nuorille tarjotaan vaihtoehtoja ja sellaista toimintaa, joka tulee ikäryhmiltä luonnollisesti.

– Nykypäivänä varsinkin kännykät sekä muut laitteet vähentävät jatkuvasti yhdessäoloaikaa. Nuorille pitää kuitenkin tarjota sellaista toimintaa, jota he tykkäävät tehdä normaalistikin vapaa-ajallaan, jotta he kokoontuisivat edes sitä kautta yhteen. Tavoitteena on, että kaikille olisi jotakin mielekästä tekemistä, Louhimaa toteaa.

Yhteinen tekeminen on tällaisessa toiminnassa se juttu.

#