torstai 22.10.2020 | 15:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lehtisali muutti remontin ajaksi alakerran kokoushuoneeseen – Remontoidaan elo-syyskuun aikana samanväriseksi ja -tyyliseksi kuin kirjaston kehuja kerännyt lainausosasto

Eetu Kupulisoja
La 3.8.2019 klo 11:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan pääkirjaston remontti saatiin päätökseen vuosi sitten. Tuon remontin aikana kirjaston lehtisaliin ei koskettu, mutta elo-syyskuun aikana sinne tehdään oma remonttinsa.

Remontin aikana lehtisalin lattia ja kalusteet uusitaan sekä salin tietoverkkoa parannetaan. Lehtisalin remontti liittyy myös torin remonttiin, joka käynnistyy myöhemmin syksyllä. Lehtisalin päähän, "lipan alle", tulee esiintymislava, jonka tekniikkaa sijoitetaan lehtisaliin. Remontin kustannusarvio on yhteensä vajaat 80 000 euroa.

– Väriltään ja tyyliltään lehtisalista tulee samanlainen kuin lainausosastosta, josta on tykätty ja jota on kehuttu. Osa kalusteista vaihtuu ja osa jää. Esimerkiksi lehtikaapit ovat niin hyväkuntoiset, että ne jäävät, kirjastotoimenjohtaja Päivi Holsti kertoo.

Syyskuun loppuun asti lehtisalina toimii kirjaston kokoushuone, joka sijaitsee kirjastotalon alakerrassa. Suorin tie lehtisaliin kulkee Tillarigallerian ovesta torin puolelta, kirjaston aukioloaikoina kokoushuoneeseen pääsee myös sisäkautta.

Lehtisalin ikkunoiden vieressä olevat kiinteät pöydät poistetaan ja tilalle tulee irtopöytiä. Osa tuoleista korvataan sohvilla ja nojatuoleilla.

Myös lehtisalin valaistus paranee. Lamput vaihdetaan lainausosaston tavoin LED-valoiksi ja niiden määrää lisätään. Seinille tulee myös lisää pistorasioita. Langaton nettiyhteys tilassa on ollut jo aiemmin.

– Kun esiintymislava tulee kiinni lehtisaliin, voidaan salia käyttää tulevaisuudessa esiintyjien lämpiönä. On kaupunkistrategian mukaista, että tiloja käytetään monipuolisesti, Päivi Holsti mainitsee.

Valaistusta parannetaan myös ulkopuolella, mikä mahdollistaa entistä paremmin ulospäin näkyvien näyttelyiden järjestämisen lehtisalissa.

– Tämä on aika hyvä näyttämö Kalliontielle päin, Holsti huomauttaa.

Lehtisalin uudet kalusteet toimittaa Nivalan Laatukaluste. Niiden arvonlisäveroton hinta on 16 000 euroa.

Tilapäisessä lehtisalissa luettavissa ovat suurin piirtein kaikki kirjastolle tulevat lehdet. Lehtiä ei kuitenkaan voi remontin aikana lainata kotiin. Sähköisesti käytössä ovat kaikki lehdet arkistoineen.

Väliaikainen lehtisali aukeaa samaan aikaan kuin kirjasto ja menee kiinni iltakuudelta, kuten Tillarigalleriakin. Syyskuussa lehtisali on avoinna myös lauantaisin.

Kirjaston kokoushuonetta ei voi normaaliin tapaan varata järjestöjen ja muiden tahojen käyttöön elo-syyskuun aikana sen toimiessa lehtisalina. Taidenäyttelyitä siellä kuitenkin järjestetään suunnitelman mukaisesti.

Aivan jokapäiväistä lehtisalin remontointi ei ole, sillä kalusteiden uusimista kummempaa remonttia siellä ei ole tehty sen valmistumisen jälkeen eli sitten vuoden 1986.

Lehtiä luetaan ja lainataan ahkerasti

Lehtisali on Nivalan kirjastossa todella suosittu paikka. Kirjastotoimenjohtaja Päivi Holsti kertoo, että lehtiä käy lukemassa suuri vakioasiakkaiden joukko, mutta kesällä ja muina loma-aikoina kirjastossa käy myös lomalaisia lukemassa omien paikkakuntiensa lehtiä.

– Lehtisalin käyttö on runsasta. Lehdet ovat aika kalliita, eikä kaikille tule kaikkia lehtiä, joten on hyvä, että niitä voi käydä täällä lukemassa, Holsti toteaa.

Valikoima lehtisalissa on laaja: paperisina versioina pääsee lukemaan muun muassa Nivalan ja naapurikuntien paikallislehtiä, aluelehtiä sekä suurimpia maakuntalehtiä. Esimerkiksi Aamulehden tilaus on kuitenkin jouduttu postinjakelun vuoksi perumaan, sillä viikonlopun lehdet tulivat kirjastolle vasta seuraavana keskiviikkona.

– Verkossa sekin kuitenkin on luettavissa tuoreeltaan.

Päivi Holsti naurahtaa, että selkeästi suosituimpia lehtiä ovat kuitenkin edelleen Nivala-lehti ja Kalajokilaakso.

Aikakauslehtipuolella kirjasto seuraa, mitä lehtiä luetaan ja mitä ei. Mikäli jotain lehteä ei lueta tai lainata, sen tilalle vaihdetaan jokin asiakkaiden toivoma lehti.

– Toiveita otetaan vastaan. Lehtiä lainataan kivasti sekä kirjastolta että kirjastoautolta. Etenkin erä-, auto- ja tekniikkalehtiä lainataan autolta paremmin.

Kaikkia lehtiä voi lainata uusinta numeroa lukuun ottamatta.

#