lauantai 4.4.2020 | 04:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Hiitolan ulkoilualueelle tehdään kasvojenkohotus: ensi talvena koko viiden kilometrin latuverkosto on valaistu – Grillikodalla houkutellaan Hiitolaan myös nuoria perheitä

Eetu Kupulisoja
Ti 13.8.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hiitolan ulkoilualueella on ahkeroitu viime keväästä lähtien olosuhteiden parantamisen merkeissä. Sarjankylä-Erkkilän Kehitysosuuskunnan hankkeessa loputkin 2,5 kilometriä Hiitolan latupohjasta valaistaan, olemassa oleva valaistus uusitaan, latuverkostoa laajennetaan naperoladulla, paikalle rakennetaan pulkkamäki sekä grillikota ja parkkipaikka uusitaan.

Uusi valaistus tulee sähkölinjan alle Ylivieskan suuntaan 1,25 kilometrin matkalle molempiin suuntiin. Muualta latu on jo valaistu, mutta nykyiset huonokuntoiset hehkulamput korvataan LED-valoilla.

– Uudet valaisintolpat on tarkoitus saada pystyyn tässä kuussa ja niihin sähköt viimeistään syyskuussa, eli ensi talvena on jo tarkoitus hiihtää uusilla valoilla, Tuomas Sarjanoja Kehitysosuuskunnasta kertoo.

Hiitola on suosittu liikuntapaikka niin kesä- kuin talviaikaankin. Käyttö painottuu luonnollisesti hiihtokaudelle - onhan kyseessä kenties Nivalan suosituin hiihtolatu - mutta talkoolaiset ovat pistäneet merkille, että kesälläkin Hiitolan maastoja hyödyntää iso joukko lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia.

Väistämätön totuus kuitenkin on, että käyttäjäkunta ikääntyy vuosi vuodelta. Grillikodan myötä Kehitysosuuskunta pyrkii houkuttelemaan paikalle myös nuorempaa väkeä ja perheitä.

– Ajattelemme, että se lisää paikan kiinnostavuutta, kun täällä on myös kahvi- ja makkaranpaistopaikka Tuomas Sarjanoja ja Jarmo Helander pohtivat.

Tällä hetkellä muutama hirsikerros on jo kasassa, ja kentällä makaa lisää parkattuja pöllejä odottamassa. Tarkoitus on saada kota "talvea vasten mahdollisimman pitkälle".

Latuverkostoon uutena tulee lyhyt naperolatu, joka on osin kokonaan uutta latupohjaa, osin vanhaa pohjaa, jota levennetään.

– Levennyksen ansiosta hitaammat ja nopeammat hiihtäjät mahtuvat ladulle yhtä aikaa.

Pulkkamäen suhteen ratkaiseva kysymys on, minkä verran alueella sijainneen ampumaradan käyttö on vaikuttanut maaperään. Kaupunki ja ELY-keskus ovat tehneet ampumavalleille lyijypitoisuusmittauksia.

Mikäli lyijyä on liikaa, pulkkamäki rakennetaan kokonaan uudestaan. Mikäli taas peittäminen riittää, voidaan pulkkamäki rakentaa vallien päälle.

– Hiitolassa on kuulemma ollut ampumatoimintaa jo 1920-luvulla. Kohta voidaan siis viettää satavuotisjuhlia, Sarjanoja naurahtaa.

Hiitolan parkkipaikalla ollut vanha hiihtomaja myytiin huutokaupalla. Pystyssä on vielä vanha ampumakatos, jolle suunnitellaan samaa menettelytapaa.

– Siinä on ainakin harmaata lautaa ja kattopeltejä, jotka ovat vielä käyttökelpoista tavaraa. Hiihtomajan kanssa säästyimme raivaus- ja jätemaksuilta, kun saimme sen myytyä, Tuomas Sarjanoja mainitsee.

Ensi kesänä pysäköintialuetta joka tapauksessa kunnostetaan ja laajennetaan.

– Lisää parkkitilaa tarvitaan, kun parhaimmillaan täällä on yhtä aikaa parkissa 30–40 autoa, Jarmo Helander huomauttaa.

Suosiostaan huolimatta Hiitola ei ole viime vuosina ollut oikein kenenkään hallinnassa. Maat ovat pääosin seurakunnan, mutta mukana on myös yksityisten omistamia maita. Liikuntakeskus Uikko maksaa sähköt ja hoitaa ladun kunnossapidon.

– Sarjankylä-Erkkilän Kehitysosuuskunnalla on nyt seurakunnan kanssa vuokrasopimus alueesta.

Sarjankylä-Erkkilän Kehitysosuuskunta sai Hiitolan kunnostamiseen vuodenvaihteessa noin 53 000 euron Leader-hanketuen, jonka ELY-keskus vahvisti kesäkuussa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 81 000 euroa. Talkootyön osuudeksi on laskettu vajaat 25 000 euroa, kehitysosuuskunnan omarahoitusosuus on vajaat 4 000 euroa.

Hiitolan kasvojenkohotus ei ole Sarjankylä-Erkkilän Kehitysosuuskunnan ensimmäinen iso projekti. Vuosikymmenen alkupuolella tehty Erkkilän koulun piha- ja liikunta-alueiden kunnostus oli myös osuuskunnan hanke.

#