keskiviikko 1.4.2020 | 15:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Uusilta kodeilta vaaditaan toimivuutta ja helppoutta – Katso kuvat nivalalaisen yrityksen asuntomessukohteista

Kodit ovat muuttuneet paljon, mutta ihmisten perustarpeet ovat pysyneet samana

Sini Liikanen
Ti 20.8.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ennen riitti, että tyhjälle tontille asteli ammattitaitoinen timpuri, joka tilasi kasan lankkua ja omakotitalon rakentaminen saattoi alkaa. Nykyään talon rakentaminen alkaa tarkkaan harkituista suunnitelmista – kaikki mietitään alusta loppuun ja kaiken on sovittava yhteen. Rakentaminen on kuitenkin helppoa, sillä talot tilataan tontille yhä enenevässä määrin muuttovalmiina.

– Suuntaus on se, että mennään aina vain entistä valmiimpaan. Asiakas itse ei tee välttämättä lainkaan mitään, DEN Group Nivalan tehtaanjohtaja Ville Vähäsöyrinki kuvailee.

Myös Teollisuuskylässä toimiva DEN Finland Oy rakentaa vuosittain 300–600 taloa, joista suurin osa suuntaa pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Yritys tuottaa esimerkiksi sisustusvalmiita taloja, joissa asiakas hoitaa itse pintamateriaalien asennuksen, mutta ehdottomasti suosituimpia ovat täysin valmiit Avaimet käteen -talot. Valmiiden talojen lisäksi yritys hoitaa tarvittaessa myös tontin maatyöt, joten asiakkaan ei käytännössä tarvitse tehdä enää mitään.

Mutta millainen on tämän päivän koti? DENin talobrändit ovat olleet useaan otteeseen mukana asuntomessuilla, joka tunnetaan tämän hetken trendien, uutuuksien ja tulevien vuosien talomallien esittelijänä. Ville Vähäsöyringin mukaan kodilta vaaditaan tänäpäivänä yhä enemmän toimivuutta ja helppoutta. Asumisen helppous näkyy esimerkiksi pestävien pintojen vähentymisenä ja tekniikan lisääntymisenä. Arjen asumista helpottavat esimerkiksi valvontakamerat tai avaimettomat lukot, jotka toimivat koodilla tai kulkutunnisteella.

Asuntomessujen perusteella kotien luonne on muuttunut entistä sisustuksellisempaan suuntaan. Siinä missä ennen esillä olivat rohkeat rakennus- ja tilaratkaisut, ovat sisustukselliset trendit nykyään yhä suuremmassa roolissa.

– Elämän perustarpeet ovat kaikilla samoja, ne eivät ole muuttuneet. Monesti tulee uusia trendejä, joita seurataan vähän aikaa, mutta lopulta palataan takaisin lähtöruutuun ja toimiviin ratkaisuihin, Vähäsöyrinki pohtii ja antaa esimerkin:

– Esimerkiksi ikkunoiden koko tuntuu kasvavan jatkuvasti, mutta toisaalta energiatalous ohjaa siihen suuntaan, etteivät ne kasvakaan. Ikkuna on huonompi eriste kuin seinämateriaali.

Esillä olevat ympäristöasiat näkyvät myös asumisessa. Ekologisuus otetaan yrityksissä huomioon käytettävistä materiaaleista kuljetuskustannuksiin asti, ja asiakkaiden kohdalla ympäristöasiat näkyvät maalämmön ja tiettyjen talomallien suosimisena. Asiakkaille tärkeä kustannus- ja energiatehokkuus näkyy esimerkiksi puu- ja hirsitalojen suosimisena.

– Ekologisuuden merkitys korostuu tulevaisuudessa ja muuttuviin sääilmiöihin pitää varautua. Esimerkiksi rakenteellisesti pitää ottaa huomioon viistosateet ja kovat tuulenpuuskat, Ville Vähäsöyrinki linjaa.

Omakotirakentaminen on vähentynyt viime vuosista. Kerrostalot ja osakeyhtiömuotoiset asumisratkaisut ovat verottaneet omakotitalojen määrää, mutta myös perhekokojen pienenemisellä on ollut vaikutusta asiaan. Isoja omakotitaloja ei rakenneta enää niin usein.

Paljon on muuttunut ja muuttumassa, mutta onko kodin merkitys ihmiselle muuttunut? Vähäsöyringin mielestä ei.

– Luulen, että ne jotka rakentavat omakotitalon, talo on heille edelleen kotipesä. Taloja tehdään itselle, joten ne ovat paikkoja, joissa viihdytään ja halutaan olla. Kodin merkitys perheelle on aina ollut iso ja on edelleen.

Suuntaus on se, että mennään aina vain entistä valmiimpaan.

#