keskiviikko 1.4.2020 | 14:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Poikamiesboksista sisustajan unelmaksi – Katso kuvat Tiina Överstin persoonallisesta kuvasta ja lue sisustajan vinkit kauniin kodin luomiseen

Intohimoisella sisustajalla Tiina Överstillä on monta rautaa tulessa. Kun yksi projekti tulee päätökseen, toinen odottaa jo nurkan takana.

Sini Liikanen
Ke 21.8.2019 klo 13:30 | päivitetty ke 13:30

Biljardipöytä, nahkasohva ja huoneellinen moottoripyöriä. Tiina Överstillä oli selkeät vaatimukset sille, mitä olisi tapahduttava, jotta hän muuttaisi Järvikylälle miehensä kotitaloon asumaan. Ikkunanpielet oli maalattava valkoiseksi ja poikamiesboksin sekä sen tavaroiden lähdettävä. Oli kuitenkin pieni vastaehto.

– Mies sanoi, että kunhan pleikkari ja televisio jäävät, kaikki muu saa muuttua, Översti muistelee.

Ensimmäisenä lähti biljardipöytä.

Poikamiesboksista ei ole enää jälkeäkään Tiina Överstin ja Jukka Marjakankaan persoonallisessa kodissa. Kun perheen sisustaja pääsi vauhtiin, talon sisäpuoli meni täysin uuteen uskoon. Lattia uusittiin ja pinnat maalattiin. Pikkuhiljaa talosta katosivat kaikki merkit sen edellisestä elämästä. Pleikkarin ja television lisäksi kiikkutuoli sai jäädä.

– Kodikas, käytännöllinen ja meidän näköinen, massasta erottuva, Översti kuvailee uutta kotia.

140 neliön ja kolmen makuuhuoneen kokoisesta kodista ei puutu väriä tai kuoseja. Lastenhuone kylpee värikyllyydessä, ompeluhuoneessa luotetaan vihreään ja keittiössä piristävät turkoosit kaapit sekä kohta vaaleanpunaiseksi muuttuva päätyseinä. Kasveja on paljon, ja Marimekon jälleenmyyntiliikkeessä työskennelleen Överstin luottotuotteita ovat yrityksen astiat ja tekstiilit.

Lähes kaikki kodin tuotteet Översti on löytänyt kirpputoreilta tai Tori.fi:stä. Hänen mukaansa kirpputoreilta löytyvät omaperäisimmät ja parhaiten heidän kotiinsa sopivat tavarat. Maailma kylpee jo nyt liiallisen tavaran paljoudessa, joten aina ei tarvitse ostaa uutta. Aina ei tarvitse sisustaa rahalla.

– On onni, että on mies, joka antaa vapaat kädet sisustamisen suhteen ja lähtee pakettiautolla mukaan, kun olen tehnyt löytöjä Torista, Översti kiittelee.

Tiina Översti kiinnostui sisustamisesta jo pienenä. Omasta huoneesta tuli piirrettyä paljon pohjapiirroksia, huoneen järjestys muuttui usein ja jo pienenä sisustusjuttuja ostettiin omalla rahalla. Helsingistä matkamuistoksi tarttuivat mieluummin kauniit pussilakanat kuin turistikrääsä.

Sisustuksen kohdalla suurin roolimalli lienee Överstin mummo. Mummolan järjestys oli muuttunut joka kerta siellä vieraillessa, ja se sai pienen tytön ihmettelemään ja ihastumaan.

– Mummo oli todella tarkka. Hän saattoi mitata kirjahyllyn kirjojen välit tasaisiksi tai kammata lattialla maton hapsut suoriksi, Översti muistelee nauraen.

Överstin ensimmäinen iso sisustusprojekti oli hänen Kalajoella sijaitseva lapsuudenkotinsa, jonka remontoidussa ympäristössä hän ehti asua pari vuotta ennen Nivalaan muuttoa. Vastaremontoidun kodin jättäminen ei kuitenkaan kirpaissut, sillä edessä oli uusi ja innostava projekti.

– Olen oppinut sen, että jokaisesta kodista saa kodikkaan. Ei ole väliä, onko talo vanha vai uusi.

Yhden sisustusprojektin päätyttyä Överstillä on yleensä jo toinen odottamassa. Viimeisin niistä oli vanhan varastohuoneen remontoiminen ja sisustaminen vierashuoneeksi sekä Överstin omaksi ”pakopaikaksi” arjen keskellä. Koti on pian valmis, mutta seuraavana edessä on kodinhoitohuoneen remontoiminen.

Översti rakastaa asetelmien tekoa, mutta pienen Niilo-pojan myötä sisustamiseen on joutunut tekemään kompromisseja. Lattialle sijoitetut kasvit ovat nousseet lattiatasosta kaappien päälle ja arvokkaimmat esineet piiloutuneet kaappeihin. Harmonisesta sisustustyylistä pitävälle sisustajalle erityisesti värikkäät lastenlelut ovat olleet haaste.

– Onhan sisustaminen pienen lapsen myötä ollut haastavampaa. Näin kotiäitinä olemisessa vaarallisinta on se, että koko ajan saa uusia ideoita ja keksii jotain laitettavaa, Tiina Översti nauraa.

Kodin paras paikka on kuitenkin lastenhuone, jonka sisustamisen Översti aloitti jo raskauden alkuvaiheilla. Huone on sisustettu muun talon mukaisesti Marimekolla ja kierrätystavaralla. Esimerkiksi huoneen 50-luvulta peräisin oleva seinähylly ja muutamat lelut ovat löytyneet naapurin autotallikirpputorilta. Översti toteaa, että kirpputoritavaralla sisustaminen on parasta juuri pienen lapsen kannalta – ei haittaa, jos pikkuinen keksii piirtää huonekalut uuteen uskoon.

– Koti on turvallinen ja mukava paikka, jossa viihtyy. Sillä, kenen kanssa asuu, on myös suuri merkitys, Översti paketoi kodin merkityksen.

Tiina Överstin vinkit sisustamiseen

Ole rohkea. Aina ei ole pakko sisustaa kaavan mukaan.

Laita rohkeasti. Maalaa keittiön seinä vaikka vaaleanpunaiseksi, älä valitse aina tylsää valkoista.

Älä pelkää muutosta. Esimerkiksi seinät saa maalattua nopeasti uudelleen.

#