tiistai 2.6.2020 | 22:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Risto Puolimatka miettii pääkirjoituksessaan, profiloituuko Nivala uusiutuvan energiantuotannon paikkakunnaksi

Ke 11.9.2019 klo 21:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, Nivala profiloituu yhä selvemmin uusiutuvan energian paikkakunnaksi. Uusimpana suunnitelmana on Suomen suurin aurinkovoimala.

Aurinkovoimala olisi yksi hanke, jolla huolta ja murhetta aiheuttanut Hituran konkurssikaivos saisi uutta elämää. Peitettyjen rikastushiekka- eli jätealtaiden päälle on ollut vaikea keksiä toimintaa, jonka peitetty pinta kestäisi. Aurinkovoima löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: puut eivät saa varjostaa aurinkopaneeleja eivätkä niiden juuret rikkoa suojakerrosta.

Tuollainen hanke on kuitenkin vasta suunnitelma, ja sille on hankittava rahoitus. Aurinkovoima ei ainakaan vielä ole niin haluttua energiaa, että siitä haluttaisiin maksaa normaalia enemmän. Haussa saattaa olla investointitukea valtiolta, ja sille on muitakin hakijoita.

Uusiutuvan energian listalla ovat aurinkovoiman lisäksi Kukonahon tuulivoimalat ja Valion biolaitos. Suunnitelmat ovat pitkällä, mutta toteutus antaa vielä odottaa.

Tässä pääkirjoituksessa on aiemmin esitetty toive siitä, että maailman ympäristöongelmat ratkeaisivat Nivalassa. Onko toive suuruudenhulluutta?

Aurinkovoima löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

#