torstai 9.4.2020 | 04:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huima taso linnunhaukun piirinmestaruuskokeessa – Kolme suomenpystykorvaa lähtee tavoittelemaan SM-kisapaikkaa, paras nivalalainen jäi ensimmäiselle varasijalle

Eetu Kupulisoja
Ma 9.9.2019 klo 11:02

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Linnunhaukkukoekausi jatkui Nivalassa vilkkaana. Toissa viikonlopun kaupunginmestaruuskilpailun jatkeeksi Nivalan Eränkävijät järjesti viime viikonloppuna Keski-Pohjanmaan piirinmestaruuskokeen.

Kaksipäiväiseen kokeeseen osallistui yhteensä 11 koiraa, joista neljä oli Nivalasta. Mitalisijat menivät tällä kertaa toisaalle, sillä kovatasoisessa kilpailussa paras nivalalainen jätettiin neljänneksi.

Tulostaso tosiaan oli huima, sillä voittajan, ylivieskalaisen Tapio Rauhalan suomenpystykorvauros Kotirovan Velmun pistemäärä oli peräti 98. Maksimipistemäärä on 100.

Suomenpystykorvat olivat muutenkin edellä pohjanpystykorvia, sillä muut mitalisijat menivät suomenpystykorvanartuille.

Toiseksi tuli veteliläisen Raimo Haapalehdon Pihkaniskan Silva 91 pisteellä ja kolmanneksi pyhäjärvisen Jouni Huhmarniemen Kikka 90 pisteellä.

Kärkikolmikko lähtee edustamaan Keski-Pohjanmaan piiriä ensi viikolla Ylitorniolla järjestettävään haukkukokeeseen, jossa valitaan pohjoisen lohkon edustajat Vaasan SM-kisoihin.

Mikäli joku koirista ei mukaan pääse, varasijalta mukaan nousee Nivalan kokeen nelonen, nivalalaisen Antti Eskolan suomenpystykorvauros Luka, jonka pistemäärä oli 81. Toisella varasijalla on Haapalehdon Pihkaniskan Louna.

Haukkukokeen keskuspaikkana toimi Eränkävijöiden maja, mutta koemaastoja oli laajalla alueella: neljä Nivalassa, yhdet Ullavalla, Rautiossa, Pyhäjärvellä ja Merijärvellä.

Eränkävijät halusi panostaa piirinmestaruuskilpailuun ja kartoitti etukäteen alueita, joista lintuja todennäköisimmin löytyisi.

Siinä järjestävä seura onnistui, sillä lauantaina lintuja löytyi keskimäärin 2,21 kappaletta kuljettua kilometriä kohti, sunnuntaina peräti 3,27.

Metsoja löytyi viikonlopun aikana yhteensä 11, koppeloita 10, teeriä 122, pyitä 18 ja riekkoja yksi. Myös sää suosi sekä lämpötilojen että tuulten suhteen: virtaukset eivät olleet ylöspäin, mikä tekisi lintujen haistamisesta koirille erittäin vaikeaa.

Hyvä lintumäärä luonnollisesti ilahduttaa metsäkanalintujen metsästäjiä, joiden kausi alkaa tiistaina. Jos lintuja ei takavuosina ollut juuri lainkaan, nyt niitä on jo ihan mukavasti.

Linnunhaukkukokeet olivat takavuosina hyvin suosittuja, mutta osallistuvien koirien määrät ovat nykyisin huomattavasti laskeneet ja koirien omistajien päät harmaantuneet. Nivalan Eränkävijätkin toivoisi mukaan uutta, etenkin nuorempaa verta.

Kiinnostusta haukkukokeita kohtaan toki on. Siitä osoituksena käy muun muassa se, että viikonlopun kilpailuissa oli mukana yhteensä viisi tuomariharjoittelijaa, joista Annaleena Ylikoski, Leo Ollikainen ja Raimo Haikara ovat nivalalaisia.

Kokeen ylituomarina toimi oulaistelainen Timo Turula.

#