perjantai 29.5.2020 | 00:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Henna-Maija Vannemaa kertoo kolumnissaan, miten hän on saanut haaveensa viittä vaille toteutettua: Haave

To 12.9.2019 klo 07:00 | päivitetty to 12:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Elämää voi, ja toki pitääkin, elää päivä ja hetki kerrallaan. Välillä ajatus saattaa kuitenkin olla hetkessä elämisen sijaan tulevaisuudessa, kun tekemisellä on tietty suunta ja päämäärä. Silloin sisäinen palo ajaa tekemään tietoisesti töitä tietyn asian toteutumiseksi pitkän aikavälin kuluessa.

Haaveeksikin tätä sisäisen palon tunnetta voi kutsua. Kaikkia haaveita ei tietenkään ole tarkoitettu toteutuviksi. Osa haaveista voi tulla elämässä vastaan yllättäen ja osa vaatii enemmän tietoista työtä. Mitä haaveen toteutuminen oikeasti vaatii?

Minäpä kerron esimerkin. Yhden haaveeni toteutumiseen on vaadittu 23 vuoden sitoutuminen. Tuhansia yksinäisiä tunteja yksin pienessä treenihuoneessa. Tuhansia matkustettuja kilometrejä. Oman mukavuusalueen yli menemistä. Itsensä julkisen arvostelun kohteeksi laittamista. Pettymyksiä. Sisua nousta pettymyksen alhosta aina uudelleen ylös.

Onnistumisia, jolloin sydän hyppelee ilosta. Huippuammattilaisten oppiin pääsyä. Omaksumista. Jatkuvaa opiskelua. Sen asian sietämistä, ettei koskaan ole valmis eikä tule valmiiksi. Verta (soittaessani nenästäni alkoi vuotaa verta, ei sen raaempi tarina), hikeä ja kyyneleitä. Itsensä ympäröimistä itseä taitavammilla ihmisillä, jotta jatkuva kehittyminen on mahdollista. Nöyrää asennetta, mutta myös uskoa omaan tekemiseen.

Hylättyjä ja hyväksyttyjä apurahahakemuksia. Luovuutta ja sen suuntaamista vahvasti yhteen suuntaan. Herkkyyttä. Alttiutta asettaa oma tunne-elämän päiväkirja muiden kuultavaksi. Vahvat tukijoukot.

Näitä edellä mainittuja ja koko elämän tunnekirjo on vaadittu siihen, että marraskuussa saan painosta ensimmäisen oman levyni ”Henna-Maija Vannemaa Quartet: Haave”. Levyllä on omia sävellyksiäni ja niitä tulkitsevat kanssani valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin arvostetut huippumuusikot.

Sävellykset ovat sydäntäni lähellä olevien musiikkityylien sekoitus: kappaleissa on kuultavissa kansanmusiikin kaihomielisyyttä, jazzin svengaavuutta ja argentiinalaisen tangon sähäkkyyttä.

Musiikkiala on raaka ja tiedostan, että tämä neliskanttinen esine tulee monille olemaan vain yksi tavara muiden joukossa - jos sitä fyysistä levyä ylipäätään hankkii. Onhan nykyaikaa, että musiikki on kuulijalle saatavilla netin digijakelupalveluissakin. Osassa ihan ilmaiseksikin. Se on ammattimuusikoille raadollinen maailma, sillä levytyskulut ovat suuret ja kulut kustannetaan omasta pussista ja mahdollisista apurahoista.

Kun haave on viittä vaille toteutunut, on olo vähän kummallinen: tyhjä, mutta helpottunut. Minulle tämä levy edustaa tinkimätöntä ja pitkäjänteistä työtä, joka viimein saavuttaa yhden välietapin. Niin: välietapin. Ajatuksia jatkoa vartenkin on runsaasti, mutta ennen sitä täytyy pysähtyä tämän haaveen toteutumisen äärelle ja keittää ”juhulakahavit”!

Yksi levynjulkaisukonserteistani tulee olemaan Nivalassa, sillä juureni ovat vahvasti Nivalan maaperässä ja myös levyltä löytyvä kappaleeni ”Rauha” on syntynyt Järvikylällä.

Kiitos koko soittourani mahdollistamisesta kuuluu perheeni lisäksi Jokilaaksojen musiikkiopistolle ja jo edesmenneelle ensimmäiselle opettajalleni Juha Hietaharjulle, jonka muistan sanoneen: ”Sinusta tulee musiikin tohtori”. Aika näyttää, onko se oma haaveeni.

Nyt on hyvä näin.

#